Angajatorii care nu dau angajaților liber de sărbătorile de iarnă riscă amenzi usturătoare de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad (ITM).
Instituția avertizează că, prima zi de Crăciun – Nașterea Domnului şi a doua zi de Crăciun – Soborul Maicii Domnului, precum şi zilele de 1 şi 2 ianuarie, sunt decretate prin lege  ca zile libere. Patronii care nu respectă zilele liberă vor primi amenzi de până la 10.000 de lei.
„Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Codul Muncii, reglementează, în mod expres, faptul că, salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru“, susține Ecaterina Isac, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Sunt exceptate deci și anumite activități comerciale însă, doar cu aplicarea măsurii de acordare a timpului liber în următoarele 30 de zil,e sau acordarea unui spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Recomandările redacției