facturi falseÎn numărul de ieri al ziarului nostru vă informam că poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Mehedinţi au efectuat 61 de percheziţii în ţară, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la nouă milioane de euro. În dosar sunt cercetate 49 de persoane, care au fost duse la Poliţie, pentru audieri, printre care omul de afaceri timişorean Georgică Cornu şi partenerul său, Lucian Caraiman, care au avut, de-a lungul timpului, mai multe lucrări în Arad. Alături de aceştia, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, care instrumentează cazul, cercetează şi mai mulţi oameni de afaceri de pe Valea Mureşului, care ar fi cumpărat şi ei, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, facturi false de la „furnizorii” lui Cornu. Astfel, Marius Petrişor Nicula, de la SC Balast Piatră SRL, o firmă care are ca obiect de activitate extragerea pietrişului şi nisipului, a fost reţinut într-o primă fază pentru 24 de ore, pentru ca ulterior să fie prezentat în faţa unui judecător cu propunere de arestare preventivă. Mărioara şi Cornel Andrica, asociaţi la SC Doi Ursuleţi SRL, o firmă care se ocupă cu exploataţii forestiere şi prelucrarea lemnului, care potrivit datelor deţinute de noi ar fi avut relaţii contractuale şi cu Direcţia Silvică Arad, au fost reţinuţi însă ulterior au fost lăsaţi în libertate, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul lui Marinică Herbei, de la SC HM Comimpex SRL şi Adrian Daniel Iordache, de la SC Adior Furnire. „Au fost reţinute 19 persoane, dintre care şapte au fost prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă. Printre aceştia se află şi Marius Petrişor Nicula. În cazul altor 12 persoane, printre care se află Marinică Herbei, Marioara şi Cornel Andrica, procurorul va dispune măsura contro­- lului judiciar pentru 60 de zile”, ne-a declarat procurorul Fănică Cercel, purtătorul de cuvânt al Parchetu­lui de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului general, procurorii de la Mehedinţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de mai mulţi inculpaţi aflaţi  în stare de reţinere. Astfel, „Cornu Georgică (n.r. este cercetat) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar inculpaţii Nicula Marius-Petrişor, Ţunea Daniel-Moise, Gu­ran Petru Ioan, Sahanovschi Tudor, Onescu Minuc, Popa Ion, Pup Matei-Marinel, Cristescu Florin, Danci Gavrilă, Teleşpan Valeriu, Herbei Marinică – Gligor, Mureşan Cornel, Olariu Cristian – Ionel, Romanescu Claudiu-Grigore, Vîrvoreanu Constantin,  Andrica Cornel, Andrica  Marioara, Iordache Adrian – Daniel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Inculpaţii Cornu Georgică, Nicula Marius-Petrişor, Ţunea Daniel-Moise, Guran Pe­tru Ioan,  Sahanovschi Tudor, Onescu Minuc, Popa Ion urmea­ză a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Mehedinţi. Faţă de incul­- paţii Pup Matei-Marinel, Cristescu Florin, Danci Gavrilă, Teleşpan Valeriu, Herbei Marinică – Gligor, Mureşan Cornel, Olariu Cristian – Ionel, Romanescu Claudiu-Grigore, Vîrvoreanu Constantin, Andrica Cornel, Andrica  Marioara, Iordache Adrian – Daniel urmează a se lua măsura controlului judiciar pentru 60 de zile”, susţin procurorii.
Operaţiuni comerciale fictive
Perchezițiile s-au desfășurat, marţi, pe raza municipiului Bucureşti și a zece judeţe (Arad, Mehedinţi, Timiş, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj și Dâmboviţa), la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea. „Din cercetări, a rezultat faptul că, în perioada 2008-2014,  101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro (peste 1 miliard de lei), pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operaţiuni fictive, ar fi prejudiciat bugetul general consolidat cu peste nouă milioane de euro (peste 460 de milioane de lei). Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi efectuat mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de «rularea» acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor”, susţineau ieri reprezentanţii Poliţiei. Potrivit Mediafax, în urma percheziţiilor făcute, anchetatorii au indisponibilizat un număr de 16 autoturisme a căror valoare depăşeşte 600.000 de euro, printre acestea fiind două BMW X5, două Porsche Cayenne şi un VW Touareg. De asemenea, în urma percheziţiilor, de la cele 49 de persoane aduse la audieri, la sediul IPJ Mehedinţi, a fost ridicată suma de 700.000 de lei – cash – şi s-au indisponibilizat bunuri imobile în valoare de 360.000 lei.

  • unde e bunulsimt? spune:

    ” în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro (peste 1 miliard de lei) ” ??? Luciane las-o in Euro, ca voi stiristii si locuitorii extra-carpatici habar nu aveti de relatia lei noi – lei vechi. Asta dupa aproape 10 ani (!!!) de la „taierea” celor 4 (patru) zerouri. Deci: 22.500.500 E x 4,45 RON = 100.125.000 (peste o suta de MILIOANE lei noi) x 10.000 = 1.001.250.000.000 (peste O SUTA DE MILIARDE lei vechi) … No more comment!

  • unde e bunul simt spune:

    rectific ! „peste O MIE DE MILIARDE lei vechi”

  • Nelu spune:

    Cum sa nu le fie ramburst TVA-ul,cand la conducerea DGFP Arad,este d-ul director Draganescu Marius,finul lui Herbei Marinica si prietenul apropiat al celorlalti doi,Nicula si Andrica.Poate isi aduce aminte cineva ca la nunta nepotului,Claudiu d-ul Nicula avea ca invitati de onoare toiganii din Strehaia.Or fi rude oare?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției