scoala de soferiUn proiect de ordin al ministrului transporturilor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto provoacă revoltă la Arad. Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească maşinile folosite pentru cursuri se numără şi montarea unor camere de luat vederi. Camerele cu pricina nu vor fi însă montate la vehiculele folosite pentru pregătirea candidaţilor care vor să obţină permise pentru categoriile  AM, A1, A2 şi A. În proiect se arată că este vorba despre un sistem tehnic de monitorizare video şi audio care „trebuie să conţină două camere de luat vederi montate în interiorul vehiculului, orientate una spre interiorul acestuia astfel încât să se poată vizualiza cursantul şi instructorul auto/examinatorul, şi una orientată paralel cu axul drumului astfel încât să se poată vizualiza traseul urmat de vehiculul respectiv”.  Autorii propunerii susţin că informaţiile înregistrate prin acest sistem se urmează să fie stocate pe un suport electronic şi să fie păstrate de şcolile de şoferi timp de un an.
O măsură abuzivă
Reprezentanţii şcolilor de şoferi din Arad cu care am stat de vorbă susţin că introducerea camerelor de luat vederi este o măsură abuzivă, care îi obligă să facă anumite cheltuieli în plus, nemaipunând la socoteală faptul că se încalcă dreptul la intimitate al celor din maşină. „Dacă am primi bani de la stat pentru aceste camere nu m-ar deranja. Aşa, dacă am 13 maşini, ar trebui să cumpăr 26 de camere. Cine le plăteşte? Dacă le plătesc ei, să ne spu­nă. Dacă nu, să ne lase în pace. Şi aşa benzina costă cât costă. Ce fa­cem acum? Lucrăm timp de o lună pentru camere? Dacă s-ar pune doar pe o maşină, pe cea pe care se dă examenul, ar mai fi cum ar fi, dar aşa… Eu nu aş avea o problemă să fie filmat, dar cursanţii ar putea să se simtă intimidaţi”, povesteşte Alexandru N., reprezentantul unei şcoli de şoferi. Acesta mai spune că nu doreşte să crească preţurile, pentru a nu-şi pierde clienţii. „N-am crescut preţurile de cinci-şase ani, dacă le majorăm, chiar nu mai vine nimeni. În Arad e competiţia foarte mare”, mai spune bărbatul.
Managerul unei alte şcoli de şoferi  spune că filmarea cursanţilor încalcă o serie de reglementări internaţionale. „Sunt multe reglementări în ceea ce priveşte acest drept, de a nu fi filmat,  inclusiv la CEDO se spune că acele acte normative cu privire la înregistrarea audio-video trebuie să conţină garanţia că viaţa intimă, familială şi privată a persoanelor vor fi respectate de autorităţile publice. Se prevăd şi excepţii, când o autoritate publică are dreptul să facă înregistrări care vizează viaţa privată a cuiva. Nu pot fi montate camere decât în măsura în care acest ames­tec al autorităţilor publice e permis de lege şi dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru a apăra securitatea şi siguranţa publică, bunăstarea economiei, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protejarea sănătăţii sau a moralei ori protejarea drepturilor sau libertăţilor altora. În cazul de faţă, autoritatea publică (Ministerul Transporturilor) nu poate să-şi exercite acest drept în mod discreţionar dacă nu este vorba despre o problemă naţională. Ceea ce vor ei să facă e o prostie”, a declarat Nicoară Ciuclea, managerul unei alte şcoli de şoferi. Acesta spune că ar fi de acord ca acest sistem de supraveghere în timpul examinării candidaţilor, iar camerele să fie puse la dispoziţie de examinatori. „Să spunem că acest sistem se va implementa. Înseamnă că acel candidat trebuie să fie de acord să punem înregistrarea la dispoziţia autorităţilor. Dacă nu, ne poate da în judecată”, mai spune managerul.
La rândul său, Florica Belc, administratorul unei alte şcoli, nu este de acord cu montarea camerelor din cauză că se aşteaptă să aibă preţuri foarte mari. „În primul rând costurile sunt foarte mari. Aş fi de acord să se pună camere pe maşinile de examen, dar nu pe ale noastre. Şcoala îşi face toate orele de conducere, dacă vreau să pun eu camere, le pun ca privat, nu pot să mă oblige ei. Sper ca acest proiect nu va fi adoptat niciodată. Dacă totuşi va fi adoptat, mă aştept să ne oblige să cumpărăm camere de la anumite firme. Softurile pentru predarea legislaţiei a trebuit să le cumpărăm de la o singură firmă. Doar o singură societate din ţară a avut posibilitatea să vândă CD-urile respective prin 2009-2010. Pentru categoria B a trebuit să plătim 4.200 de lei, iar pentru C,  3.600 de lei. Din altă parte le-am fi putut lua cu 20-30 de lei”, a încheiat Florica Belc.

  • AnoNimus spune:

    Nu cred ca Ciuclea a zis ceva de preturi mari sau mici cum vrei tu,
    iar vis-a-vis de calarirea elevelor, cred ca confuzi persoana iar spaga catre militeni la fel, cred ca te referi la altii, dar ne avand curajul sa spui cine esti este clar ca iti place sa arunci cu noroi.
    Tocmai scoala lui Ciuclea este dotata cu sistem de supraveghere, nu se fereste de a fi montate si in masini ( asa cum a mentionat si in articol ) dar s-a referit la la legalitatea montarii lor vis-a-vis de cursant.
    – Iar daca esti barbat si nevasta ta s-au prietena ta se lasa convinsa de un instructor inseamna ca nu primeste „atentia” cuvenita acasa, altfel ar face o sesizare ca a fost violata, probabil nu esti suficient de dotat.

    • N.R. spune:

      Ai dat un raspuns demn de un dobitoc……ce legatura are sula cu prefectura?! Daca „catindata” face o sesizare cum ca…..nu mai ia examenul in veci! Tare fraier [ca sa nu zic altfel] esti…..

      • AnoNimus spune:

        si tu esti slab dotat ? imi pare rau de tine ! Sa-l omoram pe casanova cu pietre in fata primariei . Asta ne fura femeile mai.

  • Ionel sindicalistu spune:

    Bre ! instructoru lu peshte
    Ciuclea nu face parte din niciun sindicat, federatie, asociatie.
    esti prost informat.

  • Gabriella spune:

    Instructorii lui peste
    citeste atent daca stii ce inseamna patronii ( la plural ).
    Patronii şcolilor de şoferi din Arad se revoltă: nu vor camere de luat vederi în maşini.
    toti patronii din articol sunt de acord cu acest sistem dar nu in conditiile impuse si ca sunt legi care nu permit acest lucru conform constitutiei.
    toti trei sunt de acord cu filmarea examenului, invata sa citesti.

    Aproximativ 200 de membri ai Sindicatului National al Instructorilor Auto din Romania vor picheta vineri 01/03/2013, intre orele 9,00 – 13,00, sediul Ministerului Transporturilor din Capitala, se arata intr-un comunicat.

    si despre ei ai aceeasi parere?

  • victor spune:

    Cea mai tare replica:
    Eu nu aş avea o problemă să fie filmat, dar cursanţii ar putea să se simtă intimidaţi
    Adica sa fie intimidati de camere nu de politistul eaminator.

  • FlavianZfm spune:

    In atentia scolilor de soferi. Camere-auto.com comercializaza sisteme de supraveghere conform cerintelor publicate in Ordinul MT 733/13.05.2013, avand cel mai mic pret din tara. Pentru mai multe detalii http://www.camere-auto.com

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției