blidarLicitaţia pentru cele şase tramvaie din municipiu este mai importantă decât am crezut noi vreodată. Ştiam că miza este mare, având în vedere că e vorba de 8,7 milioane de euro, ştiam că jocurile sunt făcute pentru o anumită firmă, dar n-am fi crezut că se va ajunge la ameninţări, plângeri penale, şantaj şi alte mijloace securisto-comuniste prin care să se încerce oprirea anchetelor noastre.
Dacă până acum am primit doar mesaje de atenţionare din partea celor implicaţi, de genul „nu e bine ce faceţi“, „nu vă puneţi cu cei de la Astra“, „aveţi grijă să nu păţiţi ceva“, de joi, domnul patron al SC Astra Vagoane Călători, pe numele său Valer Blidar, a dat drumul arsenalului securist cu care probabil s-a familiarizat înainte de 1990. Aşa că, a început să ne intimideze în mod direct şi public, un şantaj prin care s-ar dori ca noi să nu mai scriem nimic, iar licitaţia pentru tramvaie să se desfăşoare în cea mai mare linişte, aşa cum îi place amicului lui Blidar, Gheorghe Falcă. Să fie linişte, iar şmecherii să-şi facă afacerile de milioane de euro, în timp ce proştii din Arad vor plăti creditul de 13 milioane de euro până la adânci bătrâneţi. Uite că linişte nu va fi, atâta timp cât în Arad mai există ziarişti care să nu închidă ochii la astfel de matrapazlâcuri, indiferent câte presiuni se vor face asupra noastră şi câte ameninţări vom primi.
Blidar aruncă în luptă trustul de presă
Disperarea domnului Valer Blidar a atins cote atât de înalte, încât a aruncat în luptă trustul de presă, adică televiziunea West TV, obligându-i pe colegii noştri, cu care nu avem nimic şi nici nu vom avea, fiindcă cu mulţi am mâncat o pâine neagră, în anii trecuţi, să ne denigreze la ore de maximă audienţă. Cât o fi audienţa.
În încercarea de a ne băga pumnul în gură, Valer Blidar, prin televi­ziunea sa West TV, ne anunţă, în emisiunea Monitor, că pe numele subsemnatului, director al Glasului Aradului, şi pe numele patronului Gabriel Buzna s-au depus două plângeri penale, pentru şantaj şi insultă şi calomnie, la subsemnatul, şi pentru şantaj la domn’ patron. Nu ni se spune cine a depus plângerile penale, pentru că dacă s-ar fi spus că Valer Blidar, ştirea ar fi devenit penibilă, având în vedere articolele din ultima vreme despre licitaţia de tramvaie cu dedicaţie pentru Astra Călători apă­rute în ziarul nostru. Probabil, domnul Blidar n-a mai suportat şi ne-a făcut plângere penală, probabil că altcineva, nici nu contează.
Până la plângerea penală despre care ne anunţă cei de la West TV, avem şi noi de făcut câteva remarci vis-a-vis de ştirea prezentată de colegii noştri. După 16 ani de presă, cred că pot da câteva indicaţii preţioase unor colegi de la West TV, aşa cum alţi colegi de la West TV probabil că mi-ar putea da şi ei nişte lecţii, fiind acolo şi ziarişti valoroşi. Cel care a redactat ştirea însă, mai are multe de învăţat şi, o spun cu mâna pe inimă, la noi în redacţie n-ar avea loc nici măcar de portar. Mai întâi, nu sunt director al ziarului, ci redactor şef. Mai apoi, domnul Buzna nu este patron al ziarului, ci administrator, ceea ce e cu totul altceva. Apoi, dacă domnul Blidar sau cine o fi depus plângerea, că văd că nu v-aţi documentat până la capăt, au un avocat prost care nu ştie că insulta şi calomnia nu mai sunt infracţiuni de ani buni, aţi fi putut măcar să puneţi de la voi câteva cuvinte şi să spuneţi că este o mare prostie această plângere. Iar dacă cel care a realizat ştirea s-ar fi întâlnit vreodată cu bunul simţ pe stradă, nu ar fi băgat imagini de fundal cu nişte infractori care intră pe poartă la parchet cu hainele în cap, imagini care nu au nicio legătură nici cu ştirea, nici cu noi, atâta timp cât noi nu avem cunoştinţă de această plângere, depusă joi, cum se anunţă în Stire, şi nici n-am fost chemaţi vreodată la parchet pentru astfel de acuzaţii şi nici pentru altele, această plângere penală fiind o premieră, cel puţin pentru subsemnatul.
Vis-a-vis de acest ultim aspect, îmi pare rău pentru colegii de la West TV, am sesizat deja CNA-ul în cursul zilei de ieri, pentru că nu e posibil să iei nişte imagini din arhivă şi să induci telespectatorilor ideea că cei duşi la parchet ar fi directorul unui ziar şi patronul unei firme. Ca şi cum la acest material am pune o poză cu un individ mort de beat într-un şanţ, lăsând să se înţeleagă că ar fi Valer Blidar.
Nu mai vorbim de abordarea penibilă a subiectului, autorul necunoscut (care nu are curaj să semneze ştirea, dar pe care îl ştiu, fiindcă am o oarecare experienţă), afirmând că am publicat materiale prin care au fost denigraţi oameni de afaceri (adică Blidar şi afaceriştii din jurul lui Falcă), personalităţi ale Aradului (poate „personulităţi”, fiindcă n-am scris de rău de nicio personalitate a Aradului, că unii se cred personalităţi asta e cu totul altceva) şi primari din judeţ (adică Falcă, fiindcă de alţi primari n-am scris). Şi că surse judiciare susţin că Glasul Aradului ar mai fi fost implicat în scandaluri de presă, de parcă scandalurile de presă ar fi infracţiuni. O abordare tipic comunistă, semn că domnul Blidar n-a reuşit să scape de metehnele securisto-comuniste, şi care lasă să se înţeleagă că un ziarist ar trebui să fie cercetat penal pentru că face dezvăluiri despre personalităţi, oameni de afaceri şi primari. În viziunea domnului Blidar, presa ar trebui să le cânte în strună acestor oameni de afaceri, personalităţi şi primari, ca înainte de Revoluţie. Dacă nu, la puşcărie cu ei, tot ca înainte de Revoluţie.
Patronul Astra încearcă să ne intimideze
De fapt, toată această acţiune a domnului Valer Blidar, în principal cea cu ştirea, fiindcă nu ştim dacă el a depus şi plângerea, nu este altceva decât o încercare disperată de a ne intimida. Este de fapt un şantaj, pentru care organele statului ar trebui să se autosesizeze, fiindcă noi nu facem turnătorii, spre deosebire de alţii care au rămas cu astfel de reflexe de dinainte de 1990. Şi spunem că avem de-a face cu un şantaj ordinar, fiindcă plângerea depusă la parchet, dar mai ales ştirea de la TV nu spun altceva decât „opriţi-vă, altfel uite ce păţiţi“.
Iar faptul că avem de-a face cu un act de intimidare reiese cât se poate de clar din cele două plângeri penale depuse pe numele meu. Mai întâi, cea pentru insultă şi calomnie, neexistând această infracţiune în noul Cod Pe­nal, chiar dacă Curtea Constituțională a României spune că s-ar putea reintroduce, arată că de fapt se doreşte intimidarea mea, pentru a mă opri din scris. Apoi cealaltă, cu şantajul, este la fel un act de intimidare, atâta timp cât este recunoscut şi ştiut de ultimul dobitoc care are legătură cu presa, că un redactor şef nu se ocupă de bani în firmă, nu are legături cu firme sau oameni de afaceri pentru publicitate, deci nu ar fi putut face niciodată vreun act de şantaj. Mai ales că nu l-am văzut pe acest Blidar în viaţa mea şi nu m-am întâlnit vreodată cu vreun reprezentant al acestei firme şi nici nu am negociat sau semnat vreun contract de publicitate, nici cu Astra Călători, nici cu o altă firmă. De fapt, nici nu am drept de semnătură în firmă, ceea ce nu poate decât să-mi confere un statut special, fiindcă pot să mă ocup liniştit de scris, fără a fi nevoie să intru în contact cu astfel de indivizi, ca Blidar, ca mai apoi să mă acuze de şantaj. Rolul redactorului şef într-o instituţie media este să se ocupe de partea redacţională, de ceea ce apare în ziar. Cei care au făcut plângerea ştiu bine acest lucru, aşa cum şi mai bine ştiu cei care au făcut ştirea, dar fiind colegi adevăraţi, i-a durut în cot că mă denigrează gratuit. Sunt convins că ştiu colegii noştri şi că o plângere penală nu înseamnă că cineva este vinovat. Şi eu pot face mâine o plângere penală în care să scriu că Valer Blidar i-a promis lui Gheorghe Falcă două sute de mii de euro plus televiziunea West TV, pentru ca societatea Astra Vagoane Călători să câştige licitaţia pentru cele şase tramvaie pe care doreşte să le achiziţioneze primăria. Asta nu înseamnă că dacă aş face o astfel de plângere cei doi sunt şi vinovaţi de ce scriu în plângerea respectivă.
Cum spuneam este strict o acţiune de intimidare, făcută în stil securist, o acţiune de domeniul pena­- lului, pentru care sperăm că cineva se va sesiza, la fel cum sperăm că se va sesiza pentru licitaţia prin care se doreşte achiziţionarea celor şase tramvaie, care miroase de la o poştă a făcătură. O plângere penală pentru şantaj nu se depune şi apoi se anunţă la TV, dacă vrei într-adevăr să îl prinzi pe cel pe care îl acuzi de şantaj. Încă o dovadă că de fapt aici nu e vorba de intenţia de a prinde un infractor, ci este doar o încercare disperată de a opri anchetele referitoare la tramvaie. În plus, dacă am fi comis vreun act de şantaj astăzi nu mai scriam despre toate acestea în ziar.
Staţi liniştiţi, nu ne oprim!
Pe acest domn Blidar, am spus şi o repet, nu-l cunosc, nu m-am întâlnit niciodată cu el şi nici nu-mi doresc să mă întâlnesc. Aşa cum nici el nu mă cunoaşte, fiindcă dacă m-ar fi cunoscut, ar fi ştiut câteva lucruri, pe care ar fi putut să i le spună şi colegul meu Andrei Ando, directorul West TV. În primul rând, am fost atât de bine crescut de doi părinţi respectaţi în Arad încât să nu am niciodată pro­bleme cu legea, spre deosebire de domnia sa şi firma Astra Călători, care are dosar la DNA. Cu atât mai puţin să mă ocup cu acţiuni de şantaj sau alte mizerii pe care unii le aruncă în sesizări care se vor întoarce împotriva lor pentru denunţ calomnios. În al doilea rând, după o mică discuţie cu colegul meu Andrei Ando, ar fi aflat că subsemnatul nu face parte nici din categoria ziariştilor linguşitori, care sunt pe placul domnului Blidar, dar mai ales a „fratelui“ Gheorghe Falcă, dar nici din categoria ziariştilor şpăgari, cum le plac celor care nu vor să fie criticaţi. Viaţa şi familia au făcut în aşa fel încât să nu duc lipsă de nimic, aşa că mi-am permis să nu iau şpăgi şi să nu încerc să şantajez pe nimeni, aşa cum, din păcate, sunt nevoiţi alţi colegi, fiindcă patronii de presă, inclusiv dumneavoastră, domnule Blidar, le plătesc salarii cu care nu pot supravieţui şi îi exploataţi până la epuizare.
Dacă ar fi avut cea mai mică discuţie cu directorul său, Andrei Ando ar fi aflat că nu sunt nici un ziarist care să mă sperii, nici de ameninţările voalate, nici de plângeri penale, nici de ştirile de la TV. Vă spun aşa cum îi spun şi prietenului dumneavoastră Gheorghe Falcă, o altă personalitate care nu ştie cum să-mi închidă gura: puteţi scrie şi prezenta pe post orice despre mine. Puteţi să mă acuzaţi că am plângeri penale, că mă droghez, că umblu cu bărbaţi, că umblu cu bicicleta, că am bască sau n-am bască. Nu mă intimidaţi. Nu candidez la nicio funcţie, nu vreau să fac politică, nu vreau să fiu o personalitate. În cel mai rău caz, mă vor întreba vecinii şi prietenii dacă este adevărat. Dar câştigul dumneavoastră va fi zero, aşa că spor la treabă.
Aşa cum am mai scris, nu m-au speriat intimidările la care am fost supus de puterea portocalie pe care domnul Blidar a susţinut-o şi probabil o va susţine în continuare. Nu m-am speriat nici când mi-au înjurat familia în presa de partid, nici când au încercat să-mi dea afară apropiaţii de la locul de muncă, nici când au pus toate instituţiile statului să mă caute să vadă dacă nu cumva am vreo firmă şi să mă execute. Din fericire n-am nicio firmă. Aşa că nu mă voi speria nici de această plângere penală, depusă probabil de Blidar sau apropiaţii lui, nici de ştirile de la TV. Vom merge până la capăt cu ancheta, asta dacă nu va recurge domnul Blidar la argumentul suprem, corecţia fizică, prin bodyguarzii de la firma sa de pază, variantă de care am auzit, dar de care nu ne speriem, că nu suntem aşa sperioşi şi nu credem că în Aradul anului 2013 se mai pot întâmpla astfel de lucruri.
Aşadar, în zilele ce urmează, vom continua ancheta despre licitaţia pen­tru cele şase tramvaie, licitaţie care, cum vedem, naşte pasiuni enorme, semn că la mijloc e ceva necurat.

 • Fibra de carbon spune:

  Locul „modestului ” Blidar este langa alti celebri oameni de afacere ai urbei : Siegmeth , Medintu.
  Daca va sacaie peste masura ,nu mai suportati presiunile , dati un anunt in ziar sau pe site cu titlul : Cautam fibra de carbon , si va voi cauta eu, punandu -va la dispozitie ce trebuie sa plece mascatii dupa Eurocopter , oriunde ar fi .

 • ioanasafcd spune:

  Insulta si calomnia au revenit in codul penal, deci exista aceste infractiuni. si voi trebuia sa va documentati inainte sa scrieti!

  http://www.gandul.info/politica/de-ce-au-revenit-insulta-si-calomnia-in-codul-penal-dupa-modelul-rusiei-demnitatea-umana-nu-poate-fi-evaluata-in-bani-10967970

 • unasimpla spune:

  Dar Dvs. unde v-ati nascut, nu in Romania comunista? Sau ma rog, parintii Dvs. nu au fost comunisti? Din articol nu se vede ca aveti mare experienta, se vede ca sustineti si probabil sunteti sustinut de altcineva, aveti o slaba justificare a faptelor Dvs. Daca nu il cunoasteti, de ce scrieti despre el la ziar? Ceea ce ma surprinde mereu la unii oameni este de ce se asteapta ca relele lor sa fie primite fara consecinte. Omul despre care scrieti atatea nedreptati nu are voie sa va ameninte sau sa va reclame. El trebuie sa va priveasca cu dragoste si pace, nu?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției