Reacții peste reacții în conflictul dintre Consiliul Județean și firma Inteco Holding, însărcinată să deszăpezează drumurile. Tevatura iscată pe seama nemulțumirilor administrației județene vizând activitatea firmei a continuat pe tema perioadei în care a fost încheiat contractul de deszăpezire. Replicile au venit una după alta, după ce s-a invocat că, încheierea contractului s-a făcut în mandatul lui Nicolae Ioțcu, fost președinte de CJA. Ioțcu a susținut apoi public că, procedura de achiziție s-a făcut în mandatul de președinte interimar al lui Adrian Țolea. Apoi s-a aruncat din nou pisica, în conflict intervenind și Țolea, care a negat cele declarate de Ioțcu.
Pe acest fond, patronul firmei Inteco Holding, Ovidiu Palcu răspunde acuzelor aduse de reprezentanții Consiliului Județean, venind cu argumente – conținutul contractului de prestări servicii și cronologia demersurilor juridice derulate între societate și CJA.
„Deoarece în data de 14 ianuarie 2016, atât președintele Consiliului Județean Arad, dl. Iustin Cionca Arghir Marinel, cât și vicepreședintele, dl. Sergiu Bâlcea, au afirmat printr-un comunicat de presă ca sunt nemulţumiţi de activitatea prestată de către compania noastră, fără însă a specifica concret articolele din contracte pe care le-am fi încălcat, cât și a faptului că am așteptat o zi pentru a fi convocați să ni se aducă la cunoștință nemulțumirile dumnealor – lucru care nu s-a întâmplat – dorim să aducem spre informare, prin acest comunicat, tuturor celor interesați și opiniei publice câteva precizări care se impun.
(…) În 8 septembrie 2015 am participat la selecția de oferte, organizată pe platforma SEAP, și potrivit criteriului de atribuire – prețul cel mai scăzut, cu respectarea documentației de atribuire, am fost declarați câștigători ai procesului de selecție pentru servicii privind protecția drumurilor publice pe timp de iarnă, combaterea lunecușului și înzăpezirii Lot 1-Sector ARAD, Lot 2-Sector CHIȘINEU CRIȘ, Lot 3-Sector INEU, Lot 4-Sector SEBIȘ, Lot 5-Sector LIPOVA, Cod CPV: 90620000-9.  Acordurile cadru fiind semnate în 7 octombrie 2015, iar contractele subsecvente în 27.10.2015. Semnatar din partea CJA, președinte Adrian – Florin Țolea”, arată conducerea Inteco Holding.
Comunicatul emis de firma Inteco Holding prezintă condiții din caietul de sarcini:
„2.2. Intervențiile pentru combatere polei se fac de două ori pe zi, între orele 3,00-5.00 și 15.00-17,00, în funcție de con­dițiile climatice ale zilei respective, iar pentru deszăpezire, când stratul de zăpadă periclitează siguranța circulației, ori de câte ori este nevoie.
2.14. Intervalele de timp admise intervențiilor pe drumuri:
Nivel de intervenție N.I.2.
12 ore după încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite – Deszăpezire drum pe min. 1 bandă de circulație pe sens.
36 ore după încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite – Deszăpezire drum pe toată partea carosabilă.
Maxim 3 zile –Curățarea zăpezii pe platforma drumului (asig. circ. pe toată partea carosabilă)
Nivel de intervenție N.I.3.
16 ore – Deszăpezire drum pe min.1 bandă de circulație pe sens.
48 ore – Deszăpezire drum pe toată partea carosabilă.
Maxim 4 zile – Curățarea zăpezii pe platforma drumului (asig.circ. pe toată partea carosabilă)
Cu o norma de timp 15km/h          (Art.2.11 din Caietul de sarcini)”
Firma vrea rezilierea
contractelor
În ceea ce privește, acuzele potrivit cărora – utilajele erau pe drum, dar nu aveau încărcate cu materiale antiderapante, patronul Ovidiu Palcu recomandă să fie verificat planul de deszăpeziri prin care, contractorul a stabilit puncte de sprijin la distanțe de peste 35 de kilometri, când capacitatea de încărcare a unui utilaj poate acoperi maxim 20 kilometri, acesta fiind practic obligat să parcurgă de două ori drumul retur la baza de încărcare.
,,Nu considerăm că reputația companiei noastre, o societate din domeniul construc­- țiilor apreciată și premiată la nivel național, cu experiență în deszăpeziri de drumuri naționale și autostrăzi, poate fi atacată doar pentru că ne-am îndeplinit cu succes obligațiile contractuale în relația cu o instituție publică, indiferent cine o conduce.  E reprobabil ca asemenea contracte să fie reduse la comentarii evazive și acuze atât de eronate. Totodată, cerem public domnului președinte al CJA și domnului vicepreședinte să ne comunice clauzele contractuale încălcate, amintindu-le faptul că noi am fost primii care am pus în discuție cu administratorul CJ, dl. Gheorge Stoian rezilierea contractelor de deszăpeziri din primăvară, datorită faptului că, planul de deszăpeziri și caietele de sarcini sunt prost făcute!”, se precizează în comuni- catul firmei Inteco Holding.
Ovidiu Palcu consideră că poziția celor de la CJA ca fiind o campanie murdară și anunță că este de acord cu rezilirea la zi a contractelor de lucrări, potrivit legilor în vigoare.

Recomandările redacției