Patru milioane de persoane din statul Assam din nord-estul Indiei riscă să îşi piardă cetăţenia, conform unui document emis de Guvernul federal, considerat un atac asupra minorităţilor etnice din ţară, relatează Mediafax.

În încercarea de a diminua riscul violenţelor, oficialii au subliniat faptul că persoanele de pe listă nu vor fi deportate imediat, ci vor avea dreptul la apel. Cele patru milioane de persoane fac parte din comunitatea Bengalis, o minoritate din regiunea Assam.

Reprezentanţii Guvernului au declarat că registrele cetăţeneşti nu au mai fost revizuite din anul 1951, motiv pentru care acest lucru trebuie făcut acum, pentru a deporta imigranţii veniţi ilegal din Bangladesh.

Conform Acordului din Assam, semnat de prim-ministrul Rajiv Gandhi în anul 1985, toate persoanele care nu pot dovedi că au venit în statul nord-estic înainte de 24 martie 1971 vor fi excluşi de pe listele electorale şi vor fi deportaţi.

Activiştii pentru drepturile omului au criticat decizia Guvernului indian. Conform acestora, decizia este pretextul unui atac făcut de naţionaliştii Hindu şi extremişti din Assam împotriva comunităţii Bengali.

Recomandările redacției