Persoanele care sunt muşcate de căpuşe riscă să nu mai poată fi diagnosticate cu boala Lyme, din cauza lipsei de kituri. Diagnosticarea se face prin două metode speciale, Eliza şi Western Blot, însă analizele sunt trimise la Centrul Regional de la Timişoara, unde este criză de kituri.
„Începând cu data de 1 aprilie şi până în prezent, avem înregistrate patru cazuri de muşcături de căpuşe. Este vorba despre două persoane din Pecica şi două din municipiu. Din fericire, cele patru persoane nu au necesitat internare şi nici nu au suferit complicaţii“, ne-a asigurat dr. Loredana Ungu- reanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Situaţia poate deveni însă una dramatică, mai ales dacă luăm în calcul faptul că sezonul căpuşelor este de abia la început, specialiştii din sănătate aşteptându-se în perioada imediat următoare la o adevărată explozie de infectări. Anul trecut, în mini vacanţa prilejuită de 1 mai, numai puţin de 50 de persoane au ajuns la spital din cauza înţepăturilor de căpuşe. Cei mai afectaţi au fost copiii, un număr de 26 ajungând la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad. Toţi cei care s-au prezentat la medic au primit şi tratament cu antibiotice. „Pacienţilor care ajung la UPU li se face o mică incizie pentru îndepărtarea căpuşei. Pentru evitarea apariţiei complicaţiilor neplăcute, aceştia sunt trimişi după aceea la Secţia de Boli infecţioase, unde li se administrează un tratament pe bază de antibiotice“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa secţiei UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Pe lângă senzaţia neplăcută provocată, căpuşele transmit şi boli care pot cauza anemie sau chiar paralizie. Dr. Laura Nicolescu, medic specialist în sănătate publică şi totodată directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad ne-a declarat că „persoanele care au fost muşcate sunt sfătuite să se prezinte la medic ca să le scoată căpuşele şi astfel să le fie prevenită îmbolnăvirea cu boala Lyme sau borelioza acariana. Boala Lyme, produsă de muşcătura de căpuşe, este de fapt o encefalită care nu se vindecă, este lent-progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infec- tat. Simptomele majorităţii bolilor transmise de căpuşe includ slăbirea, şchiopătatul, umflarea încheieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot apărea după zile, săptămâni sau chiar luni de la infectare. Unele căpuşe pot provoca o reacţie severă, care culminează cu paralizie. Această situaţie gravă se remediază treptat după ce parazitul este îndepărtat“.
Sport 22
Şoimii Şimand a obţinut prima victorie în noul sezon de Liga 2 la futsal, 13-12 cu CFF Clujana Cluj
citește mai mult »