De când cu starea de alertă situația la granițele țării a fost una de necontrolat. Ore de așteptare și mii de români care au intrat cu mașina sau pe jos în țară. Așa cum a fost și în primele două săptămâni ale stării de urgență, românii s-au înghesuit să vină în țară în cel mai scurt timp, fără să se mai gândească la faptul că această grabă îi va afecta. Așa cum era de așteptat, aceștia au fost ținuți în vamă pentru că tranzitul se făcea foarte încet din cauza controalelor suplimentare. Totuși, măsuri s-au luat și au fost deschise mai multe Puncte de Trecere a Frontierei. În continuarea măsurilor dispuse pentru fluidizarea traficului la granița dintre România şi Ungaria, autorităţile de frontieră române împreună cu autorităţile de frontiera din Ungaria au analizat situaţia traficului transfrontalier între cele două ţări, în consens cu măsurile dispuse de cele două state pe linie de sănătate publică.

Astfel, la frontiera de vest sunt operaţionale opt puncte de trecere a frontierei pentru efectuarea formalităţilor de control atât pe sensul de intrare în România, cât şi pe sensul de ieşire din România, pentru traficul de persoane, respectiv automărfare (în funcţie de specificul fiecărui punct), după cum urmează:

P.T.F. Petea – judeţul Satu Mare
P.T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare
P.T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor
P.T.F. Borş – judeţul Bihor
P.T.F. Vărșand – judeţul Arad
P.T.F. Turnu – judeţul Arad
P.T.F. Nădlac I – judeţul Arad
P.T.F. Nădlac II – judeţul Arad

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se deplasează cu mijloace de transport personale, sunt operaționale pe teritoriul Ungariei două linii speciale pentru transportul persoanelor cu microbuze/autocare, cu intrare/ieşire în/din România prin P.T.F. Nădlac II – Autostradă şi P.T.F. Borş.

De asemenea, intrarea în România prin punctele de frontieră de la graniţa româno-ungară se realizează în regim permanent (24/24 de ore), indiferent de mijlocul de transport folosit, cu respectarea condiţiilor legale dispuse în contextul pandemiei.

Formalitățile de frontieră de ieşire din România şi intrare în Ungaria se realizează după următorul program:

pentru persoanele care călătoresc cu autoturisme / autocare – în intervalul orar 07.00 – 01.00 (ora României) pentru zilele din timpul săptămânii, iar pentru cele din week-end 24/24 de ore;
pentru lucrătorii transfrontalieri – regim permanent (24/24 de ore);
pentru mijloace de transport marfă, cu masa mai mare de 2,4 tone – regim permanent (24/24 de ore).

Totodată, autorităţile maghiare au informat că tranzitarea frontierei dintre Austria şi Ungaria se realizează în intervalul orar 21.00 – 13.00 (ora României).

La intrarea în România, pe lângă controlul specific de frontieră, are loc completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă, după caz, carantină instituţionalizată.

De asemenea, în ceea ce priveşte ieşirea din România şi intrarea în Ungaria, în vederea tranzitării teritoriului statului ungar spre ţări din vestul Europei, autorităţile maghiare au comunicat că vor permite intrarea în ţara vecină, cetăţenilor Uniunii Europene, numai cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

interviu în cadrul căruia va fi evaluată starea de sănătate, condiţia esenţială fiind lipsa simptomelor de infectare cu noul COVID 19;
îndeplinirea condiţiilor Codului Frontierelor Schengen;
prezentarea unor documente care să ateste certitudinea permiterii intrării în ţara de destinaţie.

Recomandările redacției