Patru reguli de prim-ajutor în caz de accidentări

0
246

În cazul în care suferiţi o accidentare la oase, încheieturi sau muşchi, trebuie să cunoaşteţi şi să aplicaţi „protocolul RICE”. Este un set de patru reguli de prim-ajutor pe care e necesar să le aplicaţi rapid, înainte de a ajunge la un medic orto­ped, scrie Click.
„În ortopedie, există aşa-numitul protocol RICE, care trebuie cunoscut de fiecare om pentru a evita complicaţiile. RICE este un acronim care vă ajută să reţineţi 4 reguli de prim ajutor. Astfel, R vine de la Rest, prin care se recoman­dă repausul zonei afectate. I vine de la Ice (n.r. gheaţă), căci e bine să fie aplicate pungi de gheaţă pe locul accidentat. C vine de la Compression, compre- sie care se poate realiza prin imobilizarea pe cât posibil a zonei afectate, cu ajutorul unei faşe elastice. E vine de la Elevation (n.r. ridicare), care subliniază necesitatea ţinerii membrului afectat deasupra nivelului inimii, pentru reducerea inflamaţiei”, explică dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar orto­ped, specializat în traumatologie sportivă.
Aplicarea protocolului RICE este necesară imediat după accidentare, indiferent de indicaţia ulterioară a medicului specia­list, care poate recomanda tratament nechirurgical (ortopedic) sau chirurgical.
Nerespectarea regulilor recomandate de protocolul RICE poate duce fie la complicaţii ale zonei afectate, fie la imposibili­tatea intervenţiei chirurgicale: „Depinde de natura accidentării, însă de cele mai multe ori folosirea membrului afectat poate agrava situaţia, iar menţinerea lui în jos, poate duce la umflături şi inflamaţii puternice care nu mai permit o eventuală intervenţie chirurgicală de urgenţă, dacă aceasta se impune. În momentul în care persoana accidentată respectă regulile de prim-ajutor, ea porneşte de la cele mai bune pre­mise pe drumul tratamentului şi al vindecării”, avertizează doctorul orto­ped, care a lansat o campanie de informare asupra primelor acţiuni pe care oamenii, indiferent de vârstă sau de locul în care se află, ar trebui să le facă atunci când se accidentează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.