A fost o mobilizare de forțe  în Munții Maramureșului pentru salvarea unor tineri ucrainieni rătăciți, care au vrut să ajungă în România.

Echipele de salvamontişti şi poliţişti de frontieră au căutat ore întregi patru ucraineni care trecuseră ilegal graniţa şi s-au rătăcit apoi în munți. Au fost găsiţi aproape îngheţaţi, iar unul dintre ei era chiar în stare gravă din cauza hipotermiei. Au fost coborâți din munți de salvamontiști, după o misiune desfășurată la o temperatură de minus 10 grade Celsius, conform observator.

Frigul a fost prea mult pentru unul dintre rătăciţi, care a fost coborât pe targă de salvamontişti. Ceilalţi trei erau conştienţi.

Alarma la 112 a fost dată de către o prietenă a unei rude a ucrainenilor. Femeia a declarat autorităților că grupul a trecut dimineață granița în România, iar la lăsarea serii s-au rătăcit și suferă de frig.

Dan Benga, director Salvamont Maramureș: Patru cetăţeni ucrainieni care au trecut frontiera, Sunt undeva la peste 1600 de metri, condiţiile sunt deosebit de rele. E zăpadă 60, 80 cm. Temperatura la ora asta e undeva la minus 8, minus 10 grade. Este vorba despre patru cetăţeni ucraineni cu vârste între 30 şi 32 de ani. Trei bărbaţi şi o femeie, iar unul dintre ucraineni, din câte am înţeles de la apelantă, care e rudă cu nişte prieteni de-ai celor care au trecut frontiera, spunea că se simte destul de rău, acuză degerături.

Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației: Distanţa de la sediul sectorului până la locul unde presupunem că s-ar afla conform indiciilor furnizate este de peste 20 de km. Mare parte din acest traseu poate fi parcursă doar pe jos.

Grupul a fost găsit la 1.400 de metri altitudine, foarte aproape de granița cu Ucraina. Ucrainenilor li s-a spus să aprindă un foc. Lumina acestuia i-a ajutat pe poliţiştii de frontieră să-i identifice cu ajutorul unei drone. Toţi cei patru au fost transportaţi, apoi la spital.

Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse de echipele de salvatori, în jurul orei 05.30, unul dintre cei patru ucraineni a fost declarat decedat.

Sursa Observator

Recomandările redacției