Arădenii au participat, în număr mare la manifestările organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad şi Primăria Municipiului Arad cu ocazia Zilei Naţionale a Româ­niei. Astfel, timp de patru zile au fost organizate în oraş expoziţii, sesiuni de comunicări dar şi trei concerte: unul de muzică rock, unul de muzică pop şi unul de muzică populară.
În 1 Decembrie, Sala Regele Ferdinand din Palatul Administrativ a găzduit expoziția intitulată „Participarea arădenilor la Primul Război Mondial și la înfăptuirea României Mari”. De asemenea, primarul Gheorghe Falcă a avut o întâlnire cu veteranii de război și văduvele acestora, care au fost felicitaţi cu ocazia Anului Internaţional al Veteranilor de Război.
Ziua de 1 Decembrie s-a înche­iat cu un concert extraordinar de muzică populară, la care arădenii au putut asculta atât soliști vocali locali precum Ionuț Langa, Mariana Șușca şi Ștefan Muntenaș, cât și ansambluri folclorice și artiști naționali îndrăgiți precum Robert Târnăveanu, Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean și Matilda Pas­cal Cojocărița. Aceştia au fost acompaniaţi de orchestra Rapsozii Zărandului, condusă de maestrul Petrică Paşca. De asemenea, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a avut loc sesiunea națională de comunicări științifice „Aradul – centru politic al românilor transilvăneni”.

Ziua de 29 noiembrie a fost o zi specială, întrucât festivităților Zilei Naționale li s-a adăugat un important motiv de celebrare: a 30-a aniversare a uneia dintre cele mai iubite trupe de muzică rock din România: Cargo. Cei de la Cargo au urcat pe scenă pentru a sărbători 30 de ani de activitate. În deschi­dere, pe scena din faţa Palatului Administrativ au concertat trupele Underdose, On The Edge și Blackjack.
Pe parcursul acestor 30 de ani, traseul muzical al rockerilor de la Cargo a fost presărat cu suișuri și coborâșuri, însă muzica rock, albumele și showurile realizate cu pasiune și profesionalism au asi­gurat un loc de neclintit între preferințele românilor și mai ales ale arădenilor.
Iubitorii de muzică pop au avut ocazia de a participa la concertele din 30 noiembrie,când au urcat pe scenă Vlad Șerban, Iunia Ciobaniță Selejan, Melisa Țolea. Totodată, de ziua Sfântului Andrei au concertat la Arad What’s Up și Antonia.
Târgurile de Iarnă, atracţii în zilele libere
În acest an Primăria Arad a pregătit câteva decoruri luminoase festive noi cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, printre care două arcade luminoase 3D în faţa Palatului Administrativ, o cupolă luminoasă în Piaţa Avram Iancu şi iluminat festiv în parcurile Aventura Voi­nicilor şi Tudor Arghezi.
„Decorurile luminoase de pe Platoul Primăriei au anul acesta un nou design. Sunt in­stalate decoruri de sărbătoare pe toate magistralele de cir­culație și în principalele inter­secții mari. In­stalații de iluminat festiv sunt montate și în noul parc Aven­tura Voinicilor din zona Polivalentă, în Parcul Tudor Arghezi din Pia­ța Spitalului și în Parcul Pădurice iar Piața Avram Iancu este aco­perită de o cupolă de lumini”, a declarat Corina Dră­ghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
Au fost montate numeroase decorațiuni luminoase noi, în timp ce în fața Primăriei, pe trotuar, s-au amplasat două arcade luminoase 3D. Piața Revoluției mai beneficiază de perdele luminoase și decorațiuni, iar unii copaci sunt înfășurați cu LED-uri. De aseme­nea, în oraş au mai fost montate figurine 3D – Moş Crăciun, brazi, oameni de zăpadă, urşi, pinguini, îngeraşi, sfere şi candelabre, şiruri, perdele, plase, ţurţuri luminoşi – statici, dinamici sau cu fulgere, tuburi şi ghirlande luminoase, fulgi dinamici. Cupola de lumini care a existat anul trecut în fața Pri­măriei a fost amplasat anul acesta în Piaţa Avram Iancu, unde se vor afla majoritatea căsuțelor pentru comercianți care vor fi prezenţi la Târgul de Iarnă.
Ceremonia specială de aprin­dere a luminilor în brazii de Crăciun va avea loc în 5 decembrie când în oraş va sosi şi Moș Nicolae.
Paula Bulzan

Recomandările redacției