cristeaMâine, liderul din C5, Național Sebiș, reîncepe bătălia pentru Liga a II-a. Odată cu vizita Oșorheiului, „alb-albaștrii” sunt chemați să confirme statutul de favoriți la promovare din seria a V-a din eșalonul trei. Lideri ai clasamentului la jumătatea drumului, sebișenii și-au păstrat toți fotbaliștii importanți, dar au și întărit echipa în posturi cheie cu fotbaliști care au confirmat inclusiv în liga secundă. Pregătirea de iarnă a fost și ea la înălțime, mărturie stând și rezultatele bune din amicale în fața unor formații mai bine cotate, ca FC Bihor, SC Bacău și în special ACS Poli Timișoara. Cel mai în măsură să vorbească despre ceea ce a fost și, implicit, de ceea ce ar trebui să urmeze pe malul Crișului Alb este Pavel Cristea, președintele Naționalului.
– Domnule președinte, de vineri se joacă din nou fotbal pe puncte în Liga a III-a. Sunteți mulțumit de cum a decurs perioada precompetițională?
– Chiar dacă nu a fost o iarnă prea figuroasă, conducerea clubului din Sebiș oricum nu ar fi trebuit să îmbrace haine prea groase. Am fost mereu în priză, ne-am încălzit numai cât am umblat și am dat din coate ca echipa să aibă toate condițiile de pregătire și recuperare după efort. Avem un avans în clasament față de celelalte competitoare cu pretenții la promovare, pe care nu vrem să-l pierdem până la finalul sezonului. Alt obiectiv decât promovarea nu există.
– Despre cantonamentul de la Bekes am relatat și noi, despre transferuri și amicale s-a mai scris, v-am ruga să ne puneți la curent cu realizările de la baza sportivă.
– Chiar marţi jucătorii au folosit în premieră bazinul din incinta noului stadion. Au făcut recuperarea după efortul depus la antrenament, iar de săptămâna viitoare pornim și sauna. Totodată, de la 1 februarie, echipa servește masa la mini-hotelul de la stadion, eu zic că la Sebiș există deja condiții de Liga a II-a, acolo unde ne dorim să ajungem și din punct de vedere sportiv. După cum se știe, s-a mai lucrat și la suprafața de joc, totul este pregătit pentru campania de primăvară.
– Apropo de gazon, Mihai Petcuț spunea că la această oră stratul de nisip adăugat încetinește puțin viteza de joc a elevilor săi. Nu este acesta un dezavantaj pentru o echipă ofensivă ca a dumneavoastră?
– E adevărat că la această oră terenul nu e perfect, dar, de exemplu, am văzut la Chiajna, cu ocazia meciului cu Steaua, o cantitate dublă de nisip decât cea de la noi. Pentru o suprafață de joc bună în lunile următoare era necesar să venim cu un strat de nisip, cu care – de altfel – echipa noastră a avut timp să se obișnuiască. Până la urmă, acesta ar trebui să fie un avantaj. Eventual, adversarii care ar juca în premieră pe un astfel de teren ar putea să se plângă cu adevărat. Și, până la urmă, cel mult în luna aprilie, gazonul va arăta conform standardelor.
– E adevărat că toate aceste lucrări inovatoare au fost urgentate – oarecum – de Ionuț Popa?
– Da și nu. Noi oricum aveam în plan să finalizăm aceste lucrări, dar, poate, domnul Popa, cu experiența și concepția sa despre performanță, ne-a împins puțin din spate. Personal am discutat chiar și de două-trei ori pe zi cu dânsul pe diferitele probleme de la club, stadion, echipă. Colaborăm foarte bine cu domnul Popa, e un mare avantaj că îl avem alături de noi.
– Ați luat doi jucători mari și lați în această iarnă și l-ați readus la echipă pe Albert. E stafful tehnic mulțumit de lotul pe care-l are la dispoziție?
– Încă de la finalul anului trecut, Sebișul a stabilit că va lua doar trei jucători, câte unul în fiecare compartiment. Suntem – totuș – echipa de pe primul loc, deci lucrurile au mers bine la noi, nu aveam motive să facem multe schimbări. Ne doream un fundaș central și a venit Șerban de la Steaua, dar după ce s-a întors Albert la echipă, am renunțat la el. Am fi avut șase fundași centrali, ceea ce era prea mult chiar și pentru un club cu pretențiile noastre. Ca mijlocaș central ne-am oprit la Chindriș, fotba-l­ist care a confirmat la UTA în Liga a II-a și în care antrenorii au mare încredere că ne va ajuta. Apoi, l-am luat și pe Răducă, un atacant cunoscut și apreciat de domnul Ionuț Popa, care s-a remarcat deja în amicale. În fine, pe ultima sută de metri ne-am înțeles și cu Digbeu, fostul mijlocaș al UTA-ei. S-a mai pus la un moment dat problema să renunțăm și la Galea și Higyed, iar în locul lor să aducem doi fotbaliști experimentați, dar, până la urmă, am zis să menținem vie concurența la categoria juniori, dar nici să nu slăbim echipa a doua.
– Apropo, de fapt vă propuneți două promovări în această primăvară.
– Nu vreau să subestimez formațiile din Liga a V-a, dar cred că avem fără discuție prima șansă. Sunt destui fotbaliști din cei 26 din lotul primei echipe care evoluează și în județ și fac clar diferența. Și, până la urmă, eforturile de pe teren sunt dublate de eforturile Consiliului Local și în special ale domnului primar, Gheorghe Feieș, care țin mult la fenomenul fotbalistic din Sebiș.
– În Liga a III-a vedeți vreo echipă capabilă să vă încurce planurile?
– Ca și poziții în clasament, dar și în urma celor petrecute în această iarnă ca și mișcări de trupe, Cugirul și Pâncota rămân periculoase. Sigur, pot apărea și surprize, cum ar fi Unirea Jucu, echipă, care în opinia noastră, cu siguranță va ajunge în play-off.
– Sebișul a avut rezultate contradictorii în amicale. Rezultate bune cu Poli, Bihor sau Bacău, dar și slabe cu UTA II, Paleu sau Ripensia…
– Jucătorii noștri s-au mobilizat bine și foarte bine cu echipele mai bine cotate, dar, din păcate, împotriva formațiilor de județ a apărut reversul medaliei. Fără a găsi neapărat scuze, nu am agreat suprafețele de joc sintetice pe care am jucat cu UTA II și la Paleu, mai ales că în județul Bihor ni s-a spus că vom evolua pe iarbă. Tocmai de aceea, unii jucători de-ai noștri nici nu au avut ghete pentru această suprafață. În fine, cu Ripensia, o echipă ce nu ar avea probleme să promoveze în Liga a III-a, am și jucat cu multe rezerve, care nu evoluaseră înainte cu o zi în victoria cu Jucu. Nu e neapărat o scuză acest lucru, însă acum am dat uitării tot și ne concentrăm doar la meciul cu Oșorheiul.
– Vineri, jucați acasă, ca și alte patru partide din cele șase rămase de disputat din sezonul regulat. O a cincea o jucați tot în județul Arad, la Ineu, este acest program un avantaj?
– Orice meci e greu, dar, cel puțin teoretic, acasă ar trebui să fim mai puternici. E acea suprafață nisipoasă de care am mai vorbit, sunt și suporterii noștri dedicați trup și suflet echipei, sperăm să nu pierdem niciun punct acasă, dar nici afară în această primăvară. Asta cu toate că știm că nici la Dej, nici la Ineu, nu vom fi pri­miți cu flori.

Recomandările redacției