Pe 1 august a fost sărbătorită ziua tanchiștilor

0
276

La data de 1 august 1919 s-a înființat primul batalion de tancuri al Armatei Române; batalionul a fost dotat cu tancuri franceze „Renault FT 17”. La 21 iulie 1919 în orașul Giurgiu a luat ființă prima școală românească de tancuri iar la 1 august 1919 la Mihai Bravu
s-a înființat primul batalion românesc de tancuri, comandant fiind lt.col. Pandele Predescu.
Dedicăm acest articol de presă tuturor cadrelor militare în activitate, în  rezervă și în retragere care au fost pasionați profesioniști în meseria de tanchist și au participat sau nu au participat la cele două conflagrații mondiale. Dedicăm acest articol tuturor celor care au dat totul pentru această profesiune până la sacrificiul suprem.
Unitățile militare românești de tancuri au participat la misiuni dificile și riscante atât în est pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei cât și în teritoriile din estul Nistrului.
Pe frontul de vest tanchiștii au participat la luptele din Ungaria și Cehoslovacia până în apropiere de Praga. Din dispoziția comandamentului sovietic trupele românești de tancuri nu au intrat în orașul Praga și s-au oprit.
Ne este dificil să exemplificăm pe toți cei care au fost veritabili eroi în acțiunile de luptă ale trupelor românești de tancuri. Cea mai bună soluție este să citiți cartea „Tancurile, 95 de ani de existență în armata română, 1919-2014” de col.(r) George Gheorghiu.
Referitor la dotarea cu tancuri a Armatei Române vă informăm că primul tanc al Armatei Române a fost „Renault FT 17” de producție franceză; alte tipuri de tancuri utilizate de armata română au fost: R1, T4, T34-85, T55-100, TR580, TR800, TR125, TR85M1 Bizonul.
În perioada de după cel Al Doilea Război Mondial România a început să fie producătoare de tancuri pentru armata română.
Am prezentat câteva informații despre arma tancuri a armatei române, urmând ca dvs., cei interesați de această armă să citiți în întregime cartea menționată.
Dorim tuturor tanchiștilor arădeni să sărbătoriți această zi de 1 august, împreună cu camarazii și membri familiei dvs.
Dorim la mulți ani și sănătate tuturor tanchiștilor arădeni !
cpt.(r) Ion Gorici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.