„Pe aripile vântului” a fost retras de pe platformele online. E considerat rasist

0
345

F ilmul „Pe aripile vântului” a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de pro­test contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite. De asemenea, comedia „Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox, scrie Click.
Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept cel mai ambiţios şi eficient instrument de revizionism sudist, transmite News.ro. Argumentul ar fi că filmul pre­zintă mai degrabă o versiune romantică a Sudului şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obiş­nuiţi.
Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unei mişcări din fostele state confederale, care şi-a propus să prezinte Sudul de dinaintea Războiului Civil American într-o lumină mai bună. Ideologia „cauzei pierdute” susţinea că statele din Sud s-au luptat pentru independenţa lor politică, ame­nin­ţată de Nord, şi nu pentru menţinerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric.
„Pe aripile vântului” rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări – 3,44 miliarde de dolari.
„Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană”, a comentat, marţi, pentru AFP, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar.
Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său „fără explicaţie şi fără a denunţa această reprezentare ar fi ires­ponsabil”. Platforma intenţionează să difuzeze filmul online, dar cu o contextua­- lizare care să resitueze opera în epoca sa. Filmul va fi pre­zentat integral, căci, dacă ar proceda altfel, ar pretinde că „aceste pre­judecăţi nu au existat niciodată”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.