De doi ani de zile trăim în îngrijorare și teamă, agitați de un virus care ne-a încurcat viețile mult prea mult și ne-a izolat în casele noastre.

Cu toate acestea, pandemii au mai existat și, din păcate, vor mai exista, chiar dacă tu te întrebi de unde știe asta Bill Gates. Suntem pregătiți pentru o nouă pandemie, una care ar putea pune în prim-plan un virus despre care încă nu știm mai nimic, un virus care ar putea fi letal și mai contagios?

Un raport publicat recent de New York Times arată că lumea rămâne „periculos de nepregătită” pentru o următoare pandemie. Peste 90% dintre țările studiate nu au niciun plan pentru distribuirea de vaccinuri sau medicamente în timpul unei crize, în timp ce 70% nu au capacitate suficientă în spitale, clinici și centre de sănătate, arată raportul, potrivit digi24.ro. Riscurile politice și de securitate au crescut la nivel mondial, iar încrederea publicului în guvern este în scădere.

Deși multe țări au canalizat resurse pentru a face față crizei COVID-19, puține au făcut investiții dedicate pentru îmbunătățirea pregătirii generale pentru situații de urgență, mai arată raportul.

România a obținut 45,7 puncte, aflându-se pe locul 57 din 195. O surpriză pentru mulți, unii chiar clasificând acest raport ca fiind puțin credibil. Spitalele din România sunt în marea lor majoritate vechi și prost adaptate la astfel de situații de urgență. Românii nu au nici ei încredere în autorități, ba, chiar mai periculos, își inventează la ordinea zilei propriile scenarii în legătură cu realitatea.

Deși se vorbește din plin despre posibilitatea unei noi pandemii, chiar în viitorul apropiat, pot să pun pariu că românii vor fi din nou la fel de surprinși, așa cum sunt surprinse autoritățile la fiecare eveniment care se întâmplă an de an.

Pe un plan macro, tind să cred că lucrurile sunt destul de ciclice și lumea trebuie să se pregătească din timp. Să pună presiuni să fie alocate fonduri Sănătății, chiar în scop preventiv. Fără Sănătate și o minimă Educație, în care să ni se amintească mereu de puterea naturii, nu o să învățăm nimic din lucrurile prin care trecem și modul în care ne poate lovi o nouă pandemie poate fi mult mai distrugător.

Recomandările redacției