O coaliție internațională formată din SUA, Franța și Marea Britanie a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, un atac aerian asupra unor obiective din Siria. Rachetele aliaților au vizat o serie de obiective militare siriene, care ar fi fost folosite pentru producerea armelor chimice. Atacul vine ca replică la ceea ce s-a întâmplat la Douma, unde cel puțin 60 de persoane ar fi murit, gazate de armata loială președintelui Bashar al-Assad. De asemenea, este bine de știut că agențiile de presă scriu că atacurile occidentale nu s-au soldat cu nici o victimă…
După ce președintele Donald Trump a anunțat că masacrul de la Douma, pus în cârca trupelor guvernamentale, nu va rămâne nepedepsit, au început să apară analiști care anunțau o ripostă fermă a Rusiei, în cazul în care Siria va fi atacată de americani. Americanii au atacat, Rusia a ripostat, însă totul pare un joc. E adevărat, un joc, pe marea tablă de șah a lumii, dar un joc menit deocamdată să mulțumească pe toată lumea, fără a târî omenirea într-o nouă confruntare sângeroasă. De ce spun acest lucru? Poate și datorită informațiilor care există despre o posibilă implicare a rușilor în campania electorală din America, campanie finalizată cu alegerile care l-au adus pe Trump la Casa Albă, dar mai ales datorită modului în care s-a desfășurat atacul coaliției conduse de SUA. Loviturile au fost anunțate din timp, pentru a nu produce victime umane și mai ales pentru a se evita uciderea unor militari ruși, caz în care Moscova ar fi reacționat, fără îndoială, mult mai violent decât a făcut-o până acum. De asemenea, occidentalii au anunțat că atacul nu l-a vizat nici pe Bashar al-Assad și nu a vizat nici schimbarea sorții războiului civil, pe care președintele este pe cale să-l câștige cu ajutorul Rusiei și al Iranului. De fapt au fost bombardate niște clădiri goale și toată lumea a avut de câștigat. Americanii și aliații lor și-au folosit niște rachete pe care le aveau pe stoc și au putut spune lumii întregi că l-au pedepsit pe „dictatorul sirian” pentru ceea ce a făcut la Douma; rușii s-au putut și ei lăuda că au interceptat un număr destul de mare de rachete trase asupra Siriei, fără să-și piardă influența în țara cu pricina, având în vedere că regimul de la Damasc a rămas pe poziții; iar al-Assad își poate vedea în continuare de luptele cu opoziția, pe care are tot mai multe șanse să le câștige în curând. Cu alte cuvinte, nu s-a schimbat aproape nimic, cu excepția faptului că SUA și Rusia par să se certe tot mai tare. Dar sunt aproape sigur că în spatele declarațiilor din spațiul public se ascunde de fapt o înțelegere, chiar dacă nu explicită.
Pe de altă parte, aș mai remarca faptul că americanii par că au înțeles lecția din Irak, din Libia și din primii ani ai războiului civil sirian. Asta, în condițiile în care vidul de putere lăsat după schimbarea sau șubrezirea regimurilor, a fost umplut de tot felul de teroriști islamiști, dintre care, de departe se remarcă cei din Statul Islamic, care au reușit să provoace teroare în multe dintre țările civilizate.

Recomandările redacției