Pecica şi Sântana nu vor să se întoarcă la… ţară

0
253

Deputatul Aurelian Ionescu a depus la Camera Deputaților un proiect legislativ de modificare și completare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. În esenţă, timp de 10 ani de la data intrării în vigoare a noilor reglementări, celor 43 de comune devenite oraș în urmă cu 12 ani li se va putea aplica la modul de calcul al impozitului şi taxelor de teren  coeficientul de corecție și nivelurile impozitului, respectiv taxei corespunzătoare unităților admi­- nistrativ-teritoriale din mediul rural. Mai clar spus, vreme de zece ani ar putea avea statutul de oraş, dar impozite ca la ţară.
În județul Arad, două oraşe sunt în această situaţie şi anume Pecica şi Sântana. În motivarea proiectului se spunea: ,,demersul răspunde solicitărilor repetate ale cetățenilor și reprezentanților comunităților locale cărora statutul de oraș le-a adus doar creșterea semnificativă a valorii taxelor și impozitelor locale, fără a le oferi însă și confortul, oportunitățile de dezvoltare și investițiile edi­litare caracteristice așezărilor urbane. Mai mult decât atât, noul statut a pus Autoritățile locale în imposibilitatea de a mai beneficia de programele de modernizare dedicate mediului rural, iar competiția cu marile orașe pentru accesarea fondurilor necesare realizării proiectelor de dezvoltare urma să fie pierdută din start. De asemenea, poten­țialul financiar al orașelor mici nu poate să înregistreze influențe pozitive, în condițiile în care colectarea taxelor și impozitelor la bugetul local începe să fie afectată de refuzul tot mai constant al locuitorilor de a-și achita dările, pe motiv că valoarea mai mare a acestora este singurul aspect ce face diferența în plan real între urbea ai cărei cetățeni sunt și localitățile învecinate”.
Dar ce spun edilii din oraşele arădene, care ar putea fi vizate de acest proiect? Viceprimarul de Pecica, Miodrag Stanoiov a punctat: ,,Este o iniţiativă populistă după părearea mea. Impozitele şi taxele locale, alături de fondurile europene sunt principalul motor al dezvoltării noastre. Sigur că toată lumea ar vrea taxe şi impozite zero. La noi, la Pecica, în ultimul deceniu nu am mărit taxele şi impozitele locale şi eu spun că sunt la un nivel rezo­nabil”.
Daniel Tomuţa, primarul oraşului Sântana a precizat: ,,Este o propunere cu vădit iz electoral, de campanie. Sigur, toţi ar vrea taxe şi impozite cât mai mici şi facilităţi cât mai multe. Statutul de oraş îţi conferă anumite avantaje, dar normal şi taxele şi impozitele sunt de alt nivel. Pot spune că în Sântana nivelul acestor taxe nu a devenit un motiv de presiune publică”.
Ca şi idee generală gradul de colectare al impozitelor şi taxelor locale este unul foarte ridicat, ca de altfel în întreg judeţul Arad. Oricum se ştie că în general, locuitorii din această parte de ţară îşi achită într-o proporţie sensibil mai mare faţă de alte regiuni, obligaţiile fiscale faţă de stat. Cert este că mai marii administraţiilor locale din cele două oraşe ale judeţului nostru consideră inoportun şi cu iz electoral un astfel de proiect. Cu alte cuvinte, cele două localităţi nu vor să se întoarcă la… ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.