În ciuda măsurilor luate de autorități, noi focare de pestă porcină sunt depistate în județ. Flagelul tinde să se răspândească repede, iar autoritățile spun că întreg Aradul este în pericol. Pesta dă peste cap și planurile primăriilor care, în această perioadă au pregătit tradiționalele sărbători câmpenești. Așa se face că, după ce la Pecica a fost depistat acum câteva zile un focar de pestă africană, primăria n-a primit undă verde pentru organizarea, în acest weekend, a „Praznicului de Pită Nouă“. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA) a semnalat interdicția pentru praznic, precum și faptul că, toate localitățile din județ sunt în acest moment în pericol. Cu toată interdicția, Primăria Pecica nu renunță la praznic.

Focarul de pestă de la Pecica a fost confirmat atât de administrația locală, cât și de reprezentanții DSVSA. Aici s-au luat măsuri urgente, aproximativ 20 de porci fiind sacrificați. Virusul pestei porine a fost descoperit deocamdată doar la o singură gospodărie, iar sacrificarea porcilor a fost făcută conform procedurilor în vigoare. „După cum se știe, la Pecica am depistat de curând un focar și au fost sacrificați porcii, întocmindu-se un dosar de despăgubire. În acest context, nu am dat aviz pentru organizarea «Praznicului de Pită Nouă». Și asta pentru că, la astfel de sărbători se servește mâncare și vin producători din alte județe. Am discutat cu reprezentanții Primăriei Pecica și ne-au informat că oricum, o mare parte dintre producătorii care vin nu servesc carne, ci alte produse, precum răcoritoare, produse de patiserie. Noi am considerat de cuviință să nu le dăm aviz pozitiv. Am înțeles că oricum vor organiza praznicul. Ce pot spune – o fac pe răspunderea lor!“, a spus directorul DSVSA. Arad, dr. Viorel Agud.

Agud: „Tot județul este în pericol!“

De menționat că, potrivit instituției: „Fermele și crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociațiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut și informațiile necesare și instrucțiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, așa încât, deciziile pe care le-au luat în privința măsurilor de sacrificare, prevenire și combatere a răspândirii virusului au fost în deplină cunoștință de cauză”.

Trebuie spus că, autoritățile arădene s-au reunit chiar astăzi, la Prefectură, pentru a dezbate măsurile ce pot fi luate pentru stoparea virsului.

„Această boală este extrem de perfidă. Întreg județul este în pericol!“, a conchis, directorul Viorel Agud.

Praznicul de la Pecica este programat pentru zilele de 16,17,18 august. Conform administrației locale Pecica, pentru organizarea sărbătorii nu este strict necesar avizul DSVSA și nu sunt probleme. Localitatea ar fi doar una din multele care nu au aviz în acest sens. Cei de la primărie mai spun că, potrivit legislației există interdicții pentru organizarea de sărbători în pădure. Și cum la Pecica nu este valabil, localitatea este pregătită de sărbătoare.

Recomandările redacției