Pecicanii vor să continue dezvoltarea orașului utilizând bani europeni

0
351

Antal decupatFerma de Bivoli de la Pecica a ajuns cunoscută de toată lumea tocmai datorită originalității ei și a deosebitelor animale aduse aici. Puțini știu că a fost realizat pe bani europeni, că a fost o inițiativă a primarului Petru Antal și că la început mulți au privit-o cu neîncredere.
Iată că acum s-a ajuns la încheierea celui de-al… treilea proiect pe bani europeni derulat aici iar Ferma de Bivoli s-a dovedit o inițiativă de succes, chiar emble­- matică pentru oraș. Asta dacă ne luăm după cifre: anul trecut i-au trecut pragul peste 5.000 de vizitatori – copiii fiind un procent major – iar anul acesta se esti­mează că vor fi peste 7.000. „Ne pregătim ca numărul de vizitatori să ajungă la 10.000. Avem în vedere construirea în 2016 de spații cu locuri de cazare pentru adulți dar și tabere pentru copii dar mai ales ne pregătim serios să construim aici un ștrand modern cu apă termală“, sublinia Petru Antal.
În acest context s-a pus punct vineri proiectului finanțat de Uniunea Europeană intitulat „Program complex de reabilitare a biotopelor de sărătură și de apă pe terenuri ocrotite prin creșterea și folosirea speciilor autohtone“, realizat în Progra­mul de Cooperare Transfrontalieră Unga­- ria-România 2007-2013, reprezentanții partenerilor pecicanilor – din orașul Moraha­lom-Ungaria, fiind și ei prezenți. În valoare de aproape 932.000 euro – pecicanii având aproape 570.000 euro, cu o contribuție proprie de 2,1% – proiectul s-a desfășurat 35 de luni și a avut două părți. Prima a avut ca obiectiv construirea unui Centru de Vizitare la Ferma de Bivoli iar a doua parte – încheiată vineri – „Construire și amena­jare spații destinate activităților în aer liber și amenajarea de parcări cu drum de acces“.
Descrierea pe scurt a realizării acestui obiectiv complex a făcut-o însuși Petru Antal, primarul orașului Pecica, după momentele tăierii panglicii inaugurale a pavilionului pentru activități în aer liber.
„S-a realizat un drum de acces la Ferma de Bivoli – cu parcări pentru autoturisme și autocare, trotuare, alei, spații verzi, sistem de irigare în curtea Fermei, extinderea sistemului de supraveghere video, un loc de joacă pentru copii, pavilion pentru activități în aer liber cu grupuri sanitare – dotat cu: 10 mese, 20 bănci, 10 ceaune și mobilierul aferent pentru bucătărie exterioră pentru activități culinare tradițio­- nale. Ferma a fost dotată cu tractoraș pentru tuns iarba. Colaborarea cu partenerul din Morahalom-Ungaria a fost deosebită, aceleași obiective existând și la ei și vrem s-o continuăm. Vrem să profităm de noua conjuctură bună în care se află orașul Pecica: noul pod peste Mureș, dezvoltarea Parcului Lunca Mureșului, Autostrada, obiectivele (inclusiv turistice) realizate deja dar și cele din anul 2016, pentru ca să ne dezvoltăm cât mai mult. Vom face și depune și alte proiecte pentru accesarea de bani europeni pentru obiective prin care să se dezvolte atât acest spațiu – deoarece dorim ca el să aducă, pe mai departe multe noi locuri de muncă – cât și pentru alt gen de inițitive“, a spus printre altele primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.