Încă mai avem cazuri de copii cu păduchi în școli

0
453

Cea mai răspândită boală în rândul copiilor a fost pediculoza, în anul şcolar trecut.

Situaţia este raportată de institutul de sănătate publică şi are la bază triajul epideomiologic, făcut în unităţile de învăţământ. Până acum, cei mai mulţi elevi sufereau de viroze respiratorii sau făceau, cu rândul, amigdalită.

Medicii dermatologi atrag atenţia că metodele vechi în care tundeam copiii şi îi dădeam cu gaz ar trebui date uitării pentru că, acum, există multe alte tratamente eficiente.

Un raport dat publicităţii de Institutul de Sănătate Publică arată că în anul şcolar trecut, în urma triajului epidemiologic, între cei 900.000 de copii verificaţi, pediculoza a fost cea mai întâlnită boală. Au fost depistate cazuri de păduchi în toate judeţele care au trimis raportări către instituţie, însă cele mai multe au fost în Harghita, Ialomiţa şi Maramureş, unde cazurile au fost peste media naţională.

Medicii dermatologi le recomandă părinţilor să meargă la doctor, pentru un tratament potrivit, şi să nu facă experimente acasă. Gazul pe care îl foloseau părinţii pe vremuri împotriva păduchilor nu este sănătos.

„Gazul poate să producă o dermatită de contact, de aceea în momentul de faţă nu îl mai utilizăm. Avem soluţii medicale mai elegante, care reuşesc să scape de păduchi capul copilului fără să-l mutilăm. Sunt antiparazitare care se găsesc în farmacie, sunt recomandate a fi utilizate de toată familia care este în contact cu cel bolnav. Se aplică trei zile la rând şi după o săptămână de pauză se mai aplică o dată”, spune un medic dermatolog, conform stirileprotv.ro.

Păduchii se găsesc adesea în comunităţile şcolare, aşa că verificarea fiecărui copil la începutul anului este esenţială. Anul şcolar cu cele mai multe cazuri a fost 2010.

Numărul de copii examinați în cadrul triajului epidemiologic, în anul școlar 2020- 2021, a fost mai mic decât în anii anteriori, din cauza situației epidemiologice determinate de pandemia de COVID-19.

Din numărul total de 891.036 de copii, la nivel național, care au fost examinați în septembrie 2020, au fost diagnosticați cu boli infecțioase și parazitare 3.506 de cazuri (0,393%), iar după vacanță de iarnă – februarie 2021, din numărul total de 738.630 de copii care au fost examinați, au fost diagnosticați cu boli infecțioase și parazitare 2 360 (0,320%). 

La nivelul județului Arad, examinarea a fost realizată de către medicii şcolari din cabinetele medicale şcolare. Aceştia au depistat, în 2019, 226 de copii cu pediculoză. Dacă e să vorbim despre anul 2020, atunci numărul copiilor a scăzut la 61 de bolnavi cu pediculoză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.