În zilele acestea zeci de mii de credincioși sunt în pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Acest pelerinaj este un mare dar pentru Biserica noastră și aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru acest fapt,  înălțând  privirea pentru a îmbrățișa cu recunoștință nu doar lucrările  minunate ale lui Dumnezeu din trecut, ci și să privim cu credință și nădejde la viitorul pe care El îl are pentru noi și pentru lumea noastră. Au plecat pelerini sau pelerine din atâtea părți ale țării pentru a mărturisi credința lor în fața raclei Sfintei Cuvioase Parascheva. Curtea Catedralei Mitropolitane de la Iași primește și îmbrățișează pe cei prezenți: suntem un singur popor, cu un singur suflet, adunați de Hristos Domnul care ne iubește și ne susține, astfel încât spațiul Catedralei se lărgește fără granițe! Sfintei Cuvioase Parascheva i s-au alăturat Sfântul Neofit Zăvorâtul, ale cărui moaşte au fost aduse astăzi de Înaltpreasfinţitul Părinte Atanasie, Mitropolit de Limassol (Cipru). În această seară, pe străzile din centrul Iaşiului, se desfăşoară, ca în fiecare an, procesiunea „Calea Sfinţilor”.

Sfinții au privit spre Ierusalimul ceresc, la sfârșitul pelerinajului lor pământesc. Exemplul lor ne amintește că și noi suntem parte a unui pelerinaj veșnic al poporului lui Dumnezeu prin istorie. Pe urmele profeților, apostolilor și sfinților, și noi suntem chemați să fim pelerini cu Hristos Domnul, îndeplinind misiunea Sa, dând mărturie despre Evanghelia iubirii și a milostivirii universale a lui Dumnezeu. Suntem chemați să întâmpinăm venirea Împărăției lui Hristos prin dragostea noastră, prin slujirea săracilor și prin eforturile noastre de a fi plămada împăcării, iertării, comuniunii și păcii în spațiul de lângă noi. Știm că, asemenea Sfinților, s-ar putea să nu vedem împlinirea totală a planului lui Dumnezeu în timpul vieții noastre. Totuși suntem încrezători că, făcându-ne partea noastră mică, în fidelitate față de chemarea și vocația pe care am primit-o fiecare, vom ajuta la a face drepte căile Domnului și la întâmpinarea zorilor Împărăției Sale. Și știm că Dumnezeu este mereu alături de noi, dându-ne tăria de a persevera în nădejdea bucuroasă în mijlocul tuturor suferințelor, încercărilor, tristeților și necazurilor.

Tradiţie de secole

Încă de câteva veacuri, creștinii au venit în pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Această măreață tradiție, pe care actualul nostru pelerinaj dorește să o continue și confirme, are ca temei dorința de a vedea, de a atinge pentru rugăciune racla binecuvântată de prezența moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva. La Iași, pe urmele nenumăraților pelerini care ne-au precedat de-a lungul vremii, noi suntem provocați să apreciem mai mult darul credinței noastre și să creștem în acea comuniune ce trece dincolo de limitele noastre umane de orice fel. Să îi cerem Domnului să grăbească venirea Împărăției Sale, pentru ca noi să putem vedea împlinirea planului Său mântuitor și să experimentăm, împreună cu Sfânta Cuvioasă Parascheva și cu toți acei pelerini care au mers înaintea noastră sub semnul credinței, darul păcii negrăite care ne așteaptă în Răsăritul cel de sus.

 Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

Recomandările redacției