Sunt pata de culoare a stadioanelor și motivul preferat de controversă al multora. Admirați și temuți deopotrivă, au aura unor „băieți răi“ în gura cărora nu e bine să cazi. Reușesc de multe ori, prin spectacolul pirotehnic (controversat și el pentru unii) pe care-l oferă în timpul meciurilor, să eclipseze până și ceea ce se întâmplă pe teren. Unii îi privesc cu condescendență pentru că își pierd timpul, banii și sănătatea în deplasări kilometrice „doar“ pentru un meci de fotbal iar pentru alții sunt nici mai mult nici mai puțin decât niște huligani care ar trebui „stârpiți“ de pe stadioane.

Ultrașii din peluze în general și cei din peluza arădeană în particular, pentru că despre ei vorbim acum, vor rămâne, probabil, mereu personajele cele mai contrastante din interiorul stadionului. Însă înainte de a fi „personaje“ sunt oameni; oameni cu sentimente și valori, la fel ca fiecare dintre noi; oameni care atunci când un semen de-al lor dă de greu, reușesc să se mobilizeze și să se organizeze pentru a reuși să facă lumea de lângă ei puțin mai bună. Pentru că, dacă ați crezut că ei, cei pe care-i vedem mereu în spatele porții îmbrăcați în negru, asumându-și astfel cu mândrie condiția de a fi „altfel“, se mobiliezează doar pentru a strânge banii pentru amenzile primite de club din cauza torțelor pe care se încăpățânează să le aprindă în disprețul unor reguli pe care le consideră abuzive, v-ați înșelat.

Cei care au fost duminică la meci au putut vedea la un moment dat, desfășurat în peluză, următorul mesaj: „Vrem să ridici iarăși fanionul / Suntem alături de tine, Paul“. Mesajul îi era adresat lui Paul Diș, un tânăr de 18 ani, elev la Moise Nicoară, care este și arbitru de tușă. Paul a fost diagnosticat cu leucemie acută, boală pentru care operația și tratamentul sunt foarte costisitoare. Dincolo de suportul moral oferit prin acest mesaj, băieții din peluza arădeană s-au mobilizat și în demersul de a strânge o sumă de bani care să fie direcționată către tânărul bolnav. Astfel, ultrașii au amplasat o urnă în fața stadionului și toți cei care și-au achiziționat bilete și brățări au putut contribui la strângerea de fonduri. Apoi, în timpul meciului, urna a fost plasată la peluză în același scop.

Campania umanitară nu s-a oprit însă odată cu terminarea meciului de duminică. Unul dintre grupurile din peluză, „Red Boys Crew“ a obținut și scos la licitație tricoul de joc al lui David Miculescu, semnat de toți componenții echipei UTA. Licitația a pornit de la 350 de lei, durează o săptămână și este găzduită de pagina de facebook Ultras Arad. Cei care doriți să vă alăturați acestui demers o puteți face accesând această pagină, unde aveți și informații suplimentare despre regulamentul campaniei.

De asemenea, cei care doresc să contribuie pe cont propriu la ajutorarea acestui tânăr, o pot face în contul ale cărui date le prezentăm mai jos:

IBAN: RO72RNCB0015030340010008

Titular cont: Fundația Moise Nicoară Arad

Moneda: RON

În stadion și în viață suntem despărțiți de principii, preferințe și fel de a fi. În fața bolii și a marilor întrebări ale existenței contează ce ne unește și nu ce ne desparte. Este lecția pe care ne-o dau acești băieți și, chiar dacă unii vor reveni de mâine încolo la aceleași prejudecăți, astăzi e timpul să stăm alături de ei, să ridicăm palmele și să cântăm la unison: „Luptă Paul!“

Recomandările redacției