pensiiCâţiva pensionari arădeni au câş­tigat o bătălie în lupta pentru creş­terea pensiilor. Curtea Constituţio­- nală a dat dreptate pensionarilor, declarând neconstituţionale unele dispoziţii pentru modificarea Legii pensiilor. Rezultatul – vârstnicii vor primi pensii mai mari.
Conform Mediafax, plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III (…) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, excepţie ridicată de Gheorghe Gârbovan, Aurel Barz şi Adrian Nicolae Ghilea, în dosare ale Tribunalului Arad – Secţia civilă. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că anumite dispoziţii din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituţionale.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Tribunalului Arad – Secţia civilă.
Ordonanţa de urgenţă 1 din 23 ianuarie 2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice prevede stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, faţă de 732,8 lei până atunci. De asemenea, cei care luau pensie începând din ianuarie 2011 urmau să beneficieze de o majorare prin aplicarea unui indice de corecţie la punctajul mediu anual. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a declarat săptămâna aceasta că, prevederile din OUG 1/2013 declarate neconstituţionale erau prevăzute în Legea pensiilor, dar au fost prorogate de Guvernul Boc, astfel că, prin ordonanţă, acestea au fost puse în aplicare.

Recomandările redacției