calatorieSituaţie ingrată pentru pensionari. Deşi aceştia primesc taloane de călătorie cu reducere de 50 la sută, transportatorii privaţi nu le recunosc drepturile. Vârstnicii ajung să fie umiliţi şi daţi jos din autobuze, pentru că operatorii privaţi refuză să le primească taloanele. Aceeaşi problemă o au veteranii de război şi persoa­nele cu dizabilităţi. Liga Pensionarilor Arad şi alte asociaţii membre ale Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice au cerut parlamentarilor să ia atitudine în acest sens.
Operatorii de transport nu vor să pri­mească taloanele pensionarilor prin care pot beneficia de o reducere de 50 la sută pentru călătorie în judeţ. Motivul ar fi acela că Ministerul Transporturilor decontează banii pe aceste cupoane într-o perioadă mult prea îndelungată, iar pentru asta, firmele private de transport persoane preferă să nu mai accepte taloanele. Si­tuaţia devine dramatică în momentul în care, luaţi la rost, transportatorii spun că vârstnicii vor să călătorească cu reducere, dar nu vor să-şi prezinte cupoanele de călătorie cu reducere. Problema nu-şi găseşte rezolvare întrucât prin controale este greu de depistat.
Teoretic, operatorul de transport întocmeşte deconturi lunare centralizatoare, pe care le transmite Direcţiei Generale Economice şi Buget din cadrul Ministerului Transporturilor. Evidenţa pensionarilor beneficiari de călătorii cu reducere de 50 la sută se asigură de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin oficiile de pensii, care emit taloane speciale de călătorie nominale, pe care le distribuie anual pensionarilor, în baza cărora aceştia pot obţine bilete de călătorie de la agenţii economici transportatori. În practică însă lucrurile nu sunt simple din cauza întârzierii decontării costurilor de transport, iar cei care au de su­ferit sunt vârstnicii. „Este inadmisibil ce se întâmplă. Oameni bătrâni, cu pensii mici să fie daţi jos din autobuzele care fac curse în judeţ, pentru că ope­ratorii nu vor să le primească taloa­nele de călătorie. Pur şi simplu sunt refuzaţi şi puşi la punct, umiliţi“, spune un pensionar arădean, membru al Consi­liului Judeţean al Persoanelor Vârstnice.
Legea îi obligă pe transportatori să primească acele cupoane cu reducere. Pe de altă parte, operatorii de transport spun că adună cupoanele, iar Statul nu le decontează, de aceea au ajuns să le refuze. „Operatorii privaţi din Arad nu recu­nosc taloanele de călătorie cu reducere ale pensionarilor, pe motiv că decontările se fac cu întârziere. Trebuie să se găsească o soluţie pentru această problemă, prin sancţiuni. Unii pensio­nari nu vor să mai facă parte din asociaţii pentru că, spun ei, nu au parte nici măcar de facilităţi minime“, a sus­ţinut Costică Corodescu, preşedinte al Consiliu­lui Judeţean al Persoanelor Vârstnice Arad.
Deputatul Claudia Boghicevici le-a spus pensionarilor că această problemă trebuie expusă administraţiei locale. Deputatul a mai spus că le va susţine cauza. „Aceeaşi problemă este şi în cazul persoanelor cu dizabilităţi. Din păcate, nu există pârghii legislative în situa­ţia în care decontările se fac cu întârziere“, a spus Claudia Boghicevici.

Recomandările redacției