Guvernul vrea să elimine pensionarea anticipată. Planul Național de Redresare și Reziliență ce urmează să fie discutat și eventual aprobat de către Comisia Europeană, are anumite aspecte mai puțin cunoscute românilor. 

Astfel, dincolo de investițiile planificate de România și de o serie de reforme prezentate de oficiali, se va lua în vedere reformarea sistemului de pensii. 

În prezent, se lucrează la reforma pensiilor. Obiectivul principal al reformei pensiilor este acela de a elimina inechitățile prezente actualmente în sistemul de pensii din România. 

La contribuții egale de exemplu, dacă un om s-a pensionat în 1998, acesta are o pensie mai mică decât un om care s-a pensionat în 2020. Unul dintre principalele obiective pe care le are reforma pensiilor este să se facă dreptate pentru pensionari. 

La contribuție egală, la condiții de vechime, pensia va fi similară. De asemenea, este vorba și despre un mecanism de indexare care să cuprindă acoperirea de 100% a ratei inflației și participarea la creșterea economică prin creșterea punctului de pensie. Toate aceste elemente sunt, momentan, în discuție. 

La ora actuală, potrivit actualelor prevederi legale în vigoare, vârsta de pensionare pentru femei este de 61 de ani şi o să crească treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030, pentru bărbaţi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. 
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani și pentru femei, şi pentru bărbaţi. 
Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani şi o să crească treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. 
Stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi este de 35 de ani, conform ziarulunirea.ro.

Recomandările redacției