Pentagonul a anunţat joi că va relua zborurile avioanelor sale de luptă F-35 în urma unei interdicţii preventive de o săptămână, impusă după descoperirea unei fisuri la elicea unui motor în timpul unui test în California, transmite Reuters.

„Operaţiunile de zbor cu F-35 au primit permisiunea de a se relua”, a precizat, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Kyra Hawn. Ea a spus că zborurile ar putea începe încă de vineri, în funcţie de condiţiile meteorologice.

În timpul inspecţiilor la motoarele de la celelalte 50 de avioane din flota Pentagonului nu au fost descoperite alte fisuri, a spus Hawn.

Măsura privind reluarea zborurilor este o veste bună pentru F-35 Joint Strike Fighter, programul de arme de 396 de miliarde de dolari al Pentagonului, care se pregăteşte pentru reduceri substanţiale în momentul în care tăierile de buget generale vor intra în vigoare vineri.

Decizia survine la două zile după ce şeful programului de avioane F-35 al Pentagonului a criticat producătorul de motoare Pratt & Whitney şi prim-contractantul Lockheed Martin pentru că încearcă ‘să stoarcă de bani’ Pentagonul şi că nu îşi asumă un risc suficient în privinţa acestui program.

Măsura pune capăt celei de-a doua interdicţii de zbor din cauza problemelor la motor în acest program în mai puţin de două luni. Versiunea acestui avion aparţinând Marinei a avut interdicţie de zbor timp de aproape o lună de la mijlocul lui ianuarie din cauza unui furtun cu probleme la motor, pentru care ulterior s-a dat vina pe erori de producţie.

 

Recomandările redacției