Scriam, încă de pe vremea când se punea problema ca protocoalele încheiate între instituţiile din domeniul justiţiei şi SRI să fie declarate ilegale, având drept urmare scăparea de puşcărie a celor condamnaţi ca rezultat a acestora, că nu doar PSD-iştii corupţi doresc acest lucru, ci şi mulţi dintre cei din opoziţie care răcneau că justiţia este asaltată. Spuneam, la vremea respectivă, că sistemul ar putea să-i scape pe foştii săi servitori care au suferit condamnări şi vorbeam în special de foştii PDL-işti, slugi ale lui Băsescu. PNL-iştii, foşti PDL-işti, ţipau ca din gură de şarpe că PSD vrea să încalece justiţia, pentru a-şi salva penalii, în frunte cu Dragnea, dar, în realitate, îşi doreau cu ardoare ca legile să treacă. Iată, Dragnea nu a scăpat, ci este la puşcărie şi orice lege ar mai apărea nu va ieşi din puşcărie, pentru că a fost condamnat definitiv. Este cu ochi şi cu urechi că onorata Curte Constituţională a tergiversat o decizie privind completurile de judecată alcătuite ilegal exact atâta cât a trebuit, cât a cerut sistemul, adică până la momentul condamnării definitive a lui Dragnea. Surse din CCR susţin că, în urma deciziei, procesul lui Dragnea ar putea fi reluat, dar, zic eu, chiar dacă ar fi aşa, fostului lider al PSD nu i-ar folosi la nimic, pentru că nu va putea fi eliberat pe durata rejudecării procesului.
În schimb, se vor relua de la zero procesele Elenei Udrea, Alina Bica şi altor băsişti de frunte, aflate în derulare. Chiar dacă presupunem că, după reju­decare, s-ar menţine condamnările dictate, aceasta s-ar putea întâmpla peste mulţi ani, iar cei rejudecaţi vor fi bine, merci, în libertate. Abia acum se explică pe deplin de ce s-a grăbit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l condamne definitiv pe Dragnea în ziua următoare referendumului lui Iohannis. A trebuit să se dea undă verde Curţii Constituţionale să ia, în sfârşit, decizia privind completurile de judecată, fără ca Dragnea să mai poată profita de ea. Ion Cristoiu spune că aceas­ta a fost o imensă prostie, pentru că, ori­cum, nu-l ajută pe Dragnea. Prostie din partea cui? Vrea, cumva, Ion Cristoiu să spună că onorata Curte Constituţională este, aşa cum susţine opoziţia, la che­re­mul PSD? Eu zic că, mai degrabă, CCR este la mâna sistemului, a lui Iohannis, pentru că altfel nu se explică tergiversarea la nesfârşit a acelei decizii. Personal, mă întreb dacă nu cumva Viorica Dăncilă a fost de la bun început omul sistemului, să­pându-l pe Liviu Dragnea. Nu ştiu dacă nu cumva aceasta a făcut un troc cu Iohannis, nu pentru scăparea lui Dragnea, ci a acoli­ţilor săi, în frunte cu Darius Vâlcov.
În urma deciziei CCR, procesul acestuia va fi reluat de la zero, iar dacă rejudecarea va dura tot atât de mult cât a durat judecarea, Darius Vâlcov se va bucura de libertate. Să nu uităm că fostul primar de Slatina a fost unul dintre oamenii de bază ai lui Băsescu, fostul preşedinte ridicându-l în slăvi cu fiecare ocazie. Faptul că Viorica Dăncilă i-a mazilit pe toţi cei care, mai pe ocolite sau direct, o acuză că a pactizat cu Statul Paralel, lupta împotriva acestuia fiind total abandonată, este de natură să întărească suspiciunile. Pleşoianu şi Şerban Nicolae au fost doar primele victime. Sunt curios să văd cine urmează.
 

Recomandările redacției