Alexandru Rafila a menționat în ce condiții devine obligatorie a treia doza de vaccin anti-coronavirus și a dezvăluit care este categoria de persoane care trebuie să se imunizeze în viitorul apropiat, scrie Click.
Persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea celei de-a doua doze a vaccinului anti-coronavirus trebuie să se imunizeze cu doza booster până la data de 1 februarie, a menționat ministrul Alexandru Rafila. Aceasta este data la care va expira certificatul verde digital pentru cei care nu au doza a treia.
„Este vorba de o directivă europeană”, a explicat Rafila. „Măsura se aplică deocamdată doar pentru călătorii între statele UE, nu şi în interiorul ţării. În ţara noastră, o astfel de decizie va fi luată de CNSU, în cazul în care situaţia epidemiologică o va impune”, a precizat ministrul.
„S-ar putea să avem o oarecare revita­lizare a campaniei de vacci­nare dacă după data de 1 februarie va intra în funcţiune mecanismul european, directiva europea­nă: valabilitatea certifica­tului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vacci­nează cu doza booster într-un interval care să nu depăşească 9 luni de la înche­ierea vaccinării”, a continuat Alexandru Rafila, conform Adevărul.
Alexandru Rafila, optimist
Medicul Alexandru Rafila este de părere că anul 2022 va fi cel în care România va depăși situația critică pe care a creat-o pandemia și va reuși să intre din nou, în normali­tate. „Cu cât trans­misibilitatea unei tulpini creşte, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină”, a spus ministrul.

Recomandările redacției