După ce s-a vorbit tot mai insistent despre posibilitatea amânării alegerilor locale, din cauza coronavirusului, iată, a venit și prima propunere oficială în acest sens. Kelemen Hunor, președintele UDMR, spune că în acest moment alegerile locale nu mai reprezintă o prioritate pentru nimeni, așa că ar trebui amânate până în octombrie. Opinie, după părerea mea, eronată, pentru că există cel puțin două partide pentru care este preferabil ca acestea să se țină la termen, în iunie. Unul dintre acestea este chiar partidul său, UDMR. Să explic: în Franța, chiar în condițiile în care această țară ete afectată de criza Covid 19, s-au desfășurat alegeri locale, iar rezultatul a fost înregistrarea celui mai mare absenteism . Or, se știe că o prezență redusă favorizează net candidații UDMR din comunitățile cu o pondere considerabilă a locuitorilor de etnie maghiară. Electoratul maghiar este extrem de disciplinat și sunt convins că toți cetățenii de această etnie se vor prezenta la vot, chiar dacă toți vor fi echipați cu măști de protecție. În România, arareori prezența la urne depășește 50%, iar în aceste condiții ar putea să scadă catastrofal, în jurul procentajului de 30%. În acest caz, ponderea de 20% a populației maghiare cu drept de vot se triplează, devenind peste 60% din totalul voturilor valabil exprimate. Practic, candidații UDMR vor defila spre victorie. Alegerile desfășurându-se într-un singur tur, au șanse mari chiar și candidații maghiari din comunitățile cu pondere de 12-13%, deoarece acestea devin peste 36, respectiv 39%.
PNL are de asemenea interesul ca alegerile să fie la termen, pentru că dacă ar fi abia în octombrie scorul PNL ar putea să scadă catastrofal, din cauza uzurii la guvernare, mai ales că, după toate probabilitățile, României îi va fi imposibil de susținut creșterea pensiilor cu 40% în septembrie, adică în buza alegerilor locale. Al treilea partid ar fi USR, care, alături de PSD, va fi beneficiarul uzurii și scăderii PNL, care și-ar putea pierde inclusiv primarii pe funcții care nu se apropie de cel puțin 40% din preferințele electoratului.
PSD, așa cum am spus, ar prefera ca alegerile să fie în octombrie, pentru că până atunci, scăderea PNL se va corobora și cu revenirea PSD, care până atunci ar avea suficient timp să se reorganizeze. În mod normal, amânarea ar fi preferabilă și pentru Pro România, care ar avea răgaz pentru a-și întări structurile din teritoriu, destul de firave la ora actuală. Deasemenea, ALDE, care este în pragul disoluției, din cauza ambiguităților lui Tăriceanu, ar putea, până în octombrie, să se redefinească, pentru a putea trece pragul electoral atât la locale cât și la parlamentare.

Recomandările redacției