Interviu cu Ştefan Muscă, primarul comunei Olari

IMG_1999 IMG_1991 IMG_1989 IMG_1987 IMG_1985 IMG_1982 IMG_1980 IMG_1979Aflat la al cincilea său mandat în fruntea comunei Olari, primarul Ștefan Muscă este om de-al locului și cunoaște bine situația din teren. Am vrut să discutăm cu el rezultate din primul semestru al acestui an, prin urmare dumnealui ne-a propus un tur cu mașina pe străzile asfaltate și curate din Olari, oprindu-ne și la unii agenți economici. Am ascultat apoi și câteva păreri a unor cetățeni pe care i-am întâlnit în drum. Discuția a ajuns și spre planurile personale de viitor și de aici fiind și prima întrebare pe care i-am adresat-o.
– Domnule primar, pentru început aș dori să vă întreb dacă veți mai candida pentru încă un mandat, știut fiind că sunteți la al cincilea?
– Firește că voi mai candida. Este comuna mea natală, pun suflet în tot ceea ce fac și vreau să continui să ajut la progresul ei, să-i ajut pe localnicii comunei – atât din satul Olari, care e centrul de comună cât și din satul aparținător Sintea Mică.
– Revenind la realizările primului semestru, cum considerați că l-ați încheiat și ce veți mai face în perioada următoare?
– Multe am vrea să mai facem dar să știți că pentru noi primul semestru al acestui an a fost destul de bun. Am asfaltat 1,5 km de străzi în Olari – deși nu am primit sprijin de nicăieri; au fost bani din bugetul local. Am achiziționat un tractor care are subansamble ce pot fi montate pentru operații ce trebuie executate iarna, pentru înlăturarea zăpezii: lamă, perii, „sărăriță“ – adică răspânditor de material antiderapant; utilajul a fost achizi­ționat prin GAL. Am realizat circa 450 mp de pavaje stradale, am făcut reparații la Școala cu clasele V-VIII; am achiziționat lemnele pentru încălzirea pe perioada iarnă. De asemenea, am mai dotat comuna cu șase camere de luat vederi; am observat că a scăzut infracționalitatea: celor care se ocupă de acest „sport“ le este frică de camere. Am văzut că era nevoie de o farmacie umană și deja am amenajat un spațiu pentru a se inființa una; urmează să fie finalizate demersurile – aprobări și vize.
– În ce alte acțiuni v-ați mai implicat, domnule primar?
– Păi n-am prea stat nicicând cu mâinile în sân, m-am implicat mai ales în problemele pe care le observau și oamenii. De exemplu, a fost necesară amenjarea unei alei, la Cimitir, de circa 150 m. Eu vreau să-l și împrejmuiesc, pentru că gardul pe care îl are e de peste 50 de ani și e degradat. Trebuie să mai adaug că în ceea ce privește asfaltarea, în Olari e  făcută în proporție de 80 spre 90% și eu sper ca încă în acest an să ajungem la sută la sută; așa am promisiuni.
– Ce ne spuneți despre perioada următoare?
– Eu vreau să avem cât mai multe locuri de muncă, astfel că avem o fabrică de încălțăminte – este SC INSTAL PRODNAT SRL, cu producție pentru export – ce are 80 de locuri de muncă, Combinatul Agroindustrial mai are 50-60 locuri de muncă, Fabrica de Peleți are alte 15 locuri de muncă.
Apoi, pe raza comunei noastre, mai precis la Olari se va face o hală de creștere a scrofițelor de reproducție și se va mai amenaja un spațiu pentru vaci de carne. Acestea se vor face prin fonduri europene de către un investitor din Arad dar care provine din Olari.
Am omis să spun că avem și o sală de evenimente nouă și modernă – construită de fratele meu Dimitrie Muscă, de la Curtici – ce are o capacitate de 250-300 de locuri, în care se pot organiza tot felul de evenimente: nunți, botezuri, onomastici chiar pomeni. Locația ei este în vecinătatea imediată a Bisericii Ortodoxe.
Am un proiect de introducere a apei potabile în satul Sintea Mică – o investiție de nouă miliarde – iar pentru canalizarea în Olari suntem prinși în plan pentru anul viitor.
– Fiind o zonă cu pământ bun, spuneți-ne care este situația acestuia la dumneavoastră?
– Pământul din Olari este luat în arendă de Dimitrie Muscă de la  Curtici. Sunt mulți cetățeni care nu au posibilități să-și muncească pământul – din lipsă de utilaje, apoi datorită faptului că au o vârstă      înaintată ori din alte motive obiective – aceștia au hotărât să-l dea în arendă fratelui meu să-l cultive, să nu rămâie pârloagă. În schimb primesc o cotă parte de bucate ori echivalentul în bani.
Oricum, producția agricolă pe terenurile din Olari este de regulă foarte bună. Și anul acesta fratele meu a obținut aici o producție destul de bună. La grâu am avut 5.700 kg/ha, la rapiță am avut 4.200-4.300 kg/ha; grâul a fost recoltat înainte de venirea ploilor. Oricum totul se face cu utilaje de mare performanță în agricultură. Celor care au pământul dat în arendă li se va da 1.300 kg/ha, 650 kg grâu și 650 kg porumb. Cei ce optează să li se dea bani, li se plătesc cerealele la prețul pieții.
Localnicii sunt mulțumiți
Mulți, chiar foarte mulți oameni din Olari au spus că, dată fiind situația acestor vremuri,  pentru ei înțelegerea este bună. „Pentru noi înțelegerea pe care am făcut-o cu domnul Dimitrie Muscă, fratele primarului este bună. În plus dânsul ajută foarte mult comu­na Olari“ – ne spunea un localnic.
Despre primar, numai de bine
Localnicul Toma Liviu ne explica: „eu zic că trebuie să ai un dar, să știi să vorbești cu oamenii dar și să faci ceva pentru ei, ceea ce domnul primar Ștefan Muscă a făcut și face. După cum se și vede“.
Îi completează spusele și Ioan Lucuța: „eu am 77 de ani și din partea noastră are numai felicitări pentru ce face. Se și vede, de fapt… Dacă este la al cincilea mandat! Asta spune totul“.

Recomandările redacției