Pentru prima data la Arad vor fi organizate Zilele Culturii Sârbe, evenimentul urmând să fie cea mai importantă manifestare culturală organizată de către Uniunea Sârbilor, cu o tradiţie de peste 20
de ani. Evenimentul se va desfășura între 17 – 29 septembrie.
În organizare sunt implicate instituțiile Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean Arad şi Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad. Modelul a fost implementat şi în alte localităţi cum ar fi Bucureşti, Timişoara, Reşiţa sau Moldova Nouă. Astfel, în deschiderea oficială, vor fi recompensate cu Diploma de recunoştinţă Sava Tekelija personalităţile care şi-au adus un aport semnificativ pentru comunitate – cea mai mare distincţie a Uniunii Sârbilor din România. Pentru a sublinia prezenţa şi influenţa comunităţii sârbe în această zonă, va fi prezentată o expoziţie de fotografii şi costume populare sârbeşti, inclusiv o colecţie de portrete ale familiei Tekelija. Manifestarea va cuprinde și o seară literară – în colaborare cu Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol –, care va găzdui simpozionul „Aradul de-a lungul timpului”.
Simpozionul, cel mai important punct de interes al „Zilelor Culturii Sârbe”, a fost organizat pentru prima dată în anul 1999 şi, în cei 20 de ani, a reuşit să atragă numeroase personalităţi, atât din Serbia, cât şi din România. Şi în acest an se anunţă prezenţa a numeroşi istorici, din Serbia, România şi Ungaria, dar şi pasionaţi ai istoriei sau culturii sârbe. Lucrările simpozionului vor fi consemnate într-un volum numit „Arad kroz vreme/Aradul de-a lungul timpului”.
Acțiuni în județ
Seria de acțiuni va cuprinde și comunităţile unde prezenţa sârbilor este semnificativă: Pecica şi Felnac. „Zilele Culturii Sârbe” din acest an se vor încheia cu spectacolul Ansamblului Kolo din Arad, organizat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, în seara zilei de 28 septembrie.
„Simpozionul «Aradul de-a lungul timpului» este punctul de referinţă al întregului eveniment. Dar, în acest an, am dorit ca în activităţile noastre din cadrul Zilelor Culturii Sârbe să cuprindem şi localităţile din judeţ unde mai regăsim comunităţi importante de sârbi. În Felnac va fi organizat un spectacol folcloric, cu prilejul hramului bisericii din localitate, iar la Pecica se va organiza un turneu de fotbal, tot sub egida comunităţii sârbe. De altfel, tot în ideea consolidării co­munităţii sârbe, am lansat campa-
nia «Adoptă un costum popular sârbesc!», prin care căutăm parteneri – firme, asociații sau per­soane fizice – care doresc să își aducă apor­tul la salvarea unor elemente deosebite de patrimoniu cultural”, a afirmat Darko Voştinar, preşedintele Uniunii Sârbilor din Arad.

Recomandările redacției