Pentru public eroi, în viaţa reală „gunoi“: Personalități celebre cu caractere oribile (II)

0
257

N imeni nu e perfect, dar unii oameni sunt departe de perfecţiune. În numărul ziarului de ieri, am prezentat trei personalităţi (Charlie Chaplin, Steve Jobs și Winston Churchill) care în lumina reflectoa­re­lor păreau eroi, dar în viaţa reală îşi dezvăluiau adevărata faţă. Astăzi continuăm lista cu:
Aristotel, un misogin
Aristotel a fost un filosof şi un înţelept. Până la femei, iar opiniile sale despre ele mergeau mult dincolo de limita sexismului. Aristotel nici nu considera femeile persoane, ci o specie inferioară, iar în cel mai bun caz le numea „bărbaţi deformaţi“. Dintr-un motiv numai de el ştiut, spunea că femeile au mai puţini dinţi decât bărbaţii şi considera că numai bărbaţii pot da forma umană unei fiinţe, iar femeile erau simple purtătoare.
Walt Disney, rasist şi antisemit
Personalitate marcantă, Walt Disney a fost, totodată, un personaj controversat, iar una dintre „petele“ carierei sale constă în acuzaţiile de antisemitism şi rasism care i s-au adus. Exemple în acest sens stau chiar nevinovatele personaje animate. De pildă, lupul cel rău din „Cei trei purceluşi“ poartă haine evreieşti, iar Mickey Mouse îşi pictea­ză pe faţă, într-unul dintre filmuleţe, o mas­că neagră. În „Cartea junglei“ este o scenă în care Mowgli îi spune ursului Baloo că speciile diferite nu pot trăi împreună.
„Che” Guevara, fascinat de violenţă
Ernesto „Che” Guevara este revoluţio­narul preferat al oricărui hipster, iar faţa lui ne zâmbeşte de pe tricouri din toată lumea.
„Che” părea chiar fascinat de violenţă şi de vărsarea de sânge. El spunea că o revo­luţie are nevoie de „ură ca element catalizator, că o persoană trebuie să urască pentru a deveni o maşină de ucis eficientă“.
Che Guevara şi Fidel Castro au înfiinţat lagăre de muncă în Cuba pentru persoanele care aveau nevoie să-şi corecteze „comportamentul antisocial“. În plus, toţi cei consi­deraţi elementele „antirevoluţionare“ treuiau eliminaţi. Ordinele lui au fost simple: „Dacă aveţi dubii, ucideţi-i!“.
John Lennon bătea femei
Mesajul pacifist din muzica lui John Lennon şi imaginea hippiotului îndrăgostit sunt departe de caracterul artistului, cel puţin în tinereţea sa. Rockerul britanic s-a purtat execrabil cu prima sa soţie, Chyntia pe care a agresat-o fizic. De altfel, spune asta şi în piesa „Getting Better“: „Eram crud cu femeia mea, o băteam şi o ţineam departe de lucrurile care îi plăceau.” Într-un interviu acordat îninte de moartea sa a recunoscut oficial: „Eram crud cu soţia mea, fizic… De fapt, cu orice femeie. Eram un bătăuş“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.