PiataPiaţa în mijlocul verii este un loc plin de culoare. Verde pentru lubeniţe, galben pentru pepene, nuanţe de portocaliu pentru piersici, roşu aprins pentru, ei bine, roşii, violet închis pentru vinete… Luna iulie este cea mai propice cumpărăturilor la piaţă, iar bişniţarii arădeni au de toate pentru toţi.

Cele mai căutate fructe ale acestei perioade sunt fructele “de categorie grea”: lubeniţele şi pepenii. Acestea sunt aduse de peste tot din judeţul nostru, dar localităţile ale căror sere şi grădini par a colcăi de ele sunt Felnac, Secusigiu şi Macea. Preţurile diferă de la 1,5 lei/kg până la 5 lei/kg. Bişniţarii însă ştiu să-şi explice preţurile crescute. „La noi lubeniţele sunt produse proprii, cultivate în grădină. De aceea sunt mai scumpe; pentru că sunt de calitate mai bună,” declara o vânzătoare din Secusigiu.

Piersicile sunt şi ele la mare căutare, iar mai nou oamenii au şi două feluri din care să aleagă: piersici de mărime normală sau piersici plate. Ici şi colo mai vezi şi prune de vânzare, deşi nu le-a venit vremea. Tocmai de aceea, cumpărătorii se uită la ele, nesiguri dacă să le ia acasă sau nu şi în final le pun înapoi, încercând să se convingă singuri că fructele nu au gust bun. Bişniţarii însă spun că asta e doar o scuză; ceea ce îi îndepărtează pe cumpărători este preţul mare. Totuşi, cum în luna iulie prunele sunt o raritate, preţurile trebuie să fie pe măsură.

Cele mai scumpe fructe ale pieţei însă sunt cele care sunt şi cel mai greu de cules: fructele pădurii. Deşi puteţi găsii uşor mure, afine şi zmeură de vânzare, preţurile trec de 10lei/kg.

Legumele sunt şi ele bine reprezentate în pieţele din Arad. Cele mai bine vândute sunt roşiile, vinetele şi ardeii, dar pe mesele comercianţilor se găsesc de toate, de la cartofi, la ceapă. Un alt produs căutat de mulţi, dar găsit doar unde şi unde este porumbul.

Daiana Dămăcuş

 

Recomandările redacției