descinderi
Zeci de descinderi se desfăşoară, în această dimineaţă, în mai multe locuri din judeţul Timiş, pentru a destructura o reţea extrem de bine pusă la punct, ai căror oameni plasau zeci de mii de euro falşi pe piaţă. Se pare că două dintre descinderi au vizat şi localitatea arădeană Vinga.
La acţiune participă ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, coordonaţi de procurori DIICOT, jandarmi, trupele special ale Poliţiei Române (mascaţii).
Zeci de persoane vor fi aduse la audieri la sediul DIICOT Timisoara.
Conform Opinia Timişoarei, reteaua a reuşit să împrăştie sute de mii de euro falşi în zona Banatului, în mai puţin de o jumatate de an. Membrii grupării, susţin anchetatorii, au cumpărat cu banii contrafăcuţi maşini, telefoane mobile, au plătit diferite servicii sau pur şi simplu au schimbat în lei bancnotele la diferite persoane fizice, la un curs convenabil.
Anchetatorii sustin ca bancnotele contrafacute au fost procurate din Oradea, unde in urma cu cateva luni a fost descoperita o adevarata fabrica de euro falsi.
In operatiunea coordonata de procurorii DIICOT Timisoara au fost introdusi si ofiteri sub acoperire care au cumparat de la membrii gruparii bani falsi. Potrivit anchetatorilor, in unele cazuri, pentru 50 de euro contrafacuti se achitau 25 de lei.
Acţiunea a beneficiat de suportul Serviciul Român de Informaţii

Update1:

DIICOT a remis un comunicat oficial pe care vi-l prezentăm integral:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat, la data de 16.04.2015, un număr de 46 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2014 şi până în prezent, pe raza judeţului Timiş, a acţionat un grup infracţional organizat constituit în scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 50 euro.
Din investigaţiile efectuate s-a reţinut că bancnotele falsificate au fost obţinute de către o parte dintre membrii grupării, pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au furnizat sute de mii de bancnote falsificate unor persoane de încredere care au aderat la grupul infracţional organizat şi care, la rândul lor, le-au pus în circulaţie în mod direct ori prin intermediul unor „săgeţi”.
Modul de operare a constat în iniţierea unor relaţii comerciale de mică amploare, care le-a permis plata în numerar, cu bancnotele falsificate, în diferite modalităţi:
– prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care au postat anunţuri pe site-uri de profil, în special telefoane mobile şi autoturisme;
– prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde membrii grupării au invocat faptul că au asupra lor numai bancnote euro apelând la comercianţi pentru a le accepta plata în valută.
– prin schimburi valutare către persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/euro propus de către suspecţi;
– prin plăţi către taximetrişti pentru cursele efectuate de către suspecţi.
La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 60 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi S.I.I.P.I. Timişoara.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul I.P.J. Timiş, Serviciului Operaţiuni Speciale şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş.

Recomandările redacției