Percheziții în Arad și Timișoara într-un dosar de trafic de migranți: un grup de 12 persoane, descoperit la Macea

0
464

Nici mai mult nici mai puțin de 12 migranți au fost descoperiți în urma unei percheziții domiciliare la Macea. Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara efectuează cercetări față de un număr de 20 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. „În cauză s-a reținut faptul că pe raza judeţelor Timiș și Arad a acționat un grup infracțional organizat care a avut ca scop racolarea, îndrumarea, cazarea și transportul de migranți originari din Orientul Mijlociu către state din vestul Europei”, se arată într-o informare DIICOT.

Pe parcursul cercetărilor, s-a conturat faptul că membrii grupării făceau parte dintr-o vastă rețea de trafic de migranți constituită la nivel european. Rețeaua și-a dezvoltat cu timpul segmente naționale, în fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta tradițională de migrație, fiecare dintre segmentele naționale ale rețelei de trafic de migranți fiind coordonată de un lider zonal, cetățean de origine arabă, unii cu rezidență legală într-unul din statele din vestul Europei, aspect care le permitea să circule ușor în spațiul UE. Legăturile între segmentele naționale ale rețelei erau asigurate exclusiv de către liderii segmentelor din fiecare țară, iar contactele se realizau doar prin intermediul aplicațiilor online, fiind evitate orice contacte telefonice directe.

Activitatea infracțională a grupării acoperea mai multe paliere, respectiv: racolarea migranților de pe teritoriul Bulgariei și Serbiei ; racolarea de călăuze care să direcționeze grupurile de migranți peste frontieră spre România ; organizarea activităților de transport și adăpostire temporară a migranților pe teritoriul României ( în special pe raza județelor Timiș și Arad ); organizarea activităților de transferare a migranților de la locurile de adăpostire la mijloacele de transport ( autocamioane, camionete ) , în vederea ieșirii frauduloase din România către statele din vestul Europei; recrutarea de persoane care să se ocupe de realizarea activităților infracționale pe fiecare segment în parte; încasarea sumelor de bani aferente traficării migranților și alocarea acestora între membrii grupării, în funcție de participarea fiecăruia la realizarea scopului grupului infracțional organizat.

Migranții erau grupați, într-o primă fază, pe teritoriul Turciei, de unde membrii grupării le asigurau apoi transportul către România, prin Bulgaria și Serbia. În Serbia gruparea infracțională avea membri cu rol în asigurarea călăuzirii migranților peste frontiera de stat cu România.

După introducerea frauduloasă a migranților în România, aceștia erau transportați până în municipiile Timișoara, Arad sau în localitățile limitrofe, unde erau cazați în diferite imobile, până la momentul organizării trecerii frontierei cu Ungaria și transportării acestora mai departe către destinațiile finale din vestul Europei.

De asemenea, gruparea își dezvoltase o vastă infrastructură de transport, având la dispoziție mai multe TIR-uri, în care grupurile de migranți, odată ce ajungeau la 90-100 de persoane, erau adăpostite și trecute peste frontiera de stat cu Ungaria, sub aparența unor transporturi legale de mărfuri.

Luni dimineață, au fost efectuate un număr de 16 percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș, Arad și în municipiul București, ocazie cu care, la una dintre locații, respectiv în comuna Macea a fost depistat un grup de 12 migranți de origine afro-asiatică (10 bărbați, o femeie și un copil). La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul DGA Centrul operațional 2, DCCO, SAS Timişoara, ITPF Timişoara şi Gruparea Mobila de Jandarmi Glad Voievod Timișoara.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.