Pereganii doresc să-și reatragă tinerii „înstrăinați“, acasă

0
368

În Peregul Mare s-a înregistrat, la începutul anilor nouăzeci, un exod al tinerilor spre Vestul Europei. O mică parte a lor s-a întors dar cei mai mulți au rămas încă în afara granițelor, golul lăsat de ei fiind din ce în ce mai resimțit în ultimii ani.
De când a câștigat fotoliul de primar – în iunie 2012, primarul Emeric Kovacs s-a străduit să rezolve o serie de probleme care să aducă un plus de confort și normalitate în viața locuitorilor – telefonie mobilă performantă și problema apei curente fiind două exemple. În continuare el și-a propus să realizeze un plan de acțiuni care să stimuleze întoarcerea acasă a tinerilor înstrăinați. S-a început cu partea culturală, considerându-se cea mai simplu de organizat şi cu efect imediat. „În vara anului trecut am organizat cu mare succes prima ediție a acțiunii «Ziua satului Peregu Mare». La sărbătoare au participat, alături de localnici, un număr foarte mare de oameni care, fie au plecat din Peregu, fie sunt legați prin legături de rudenie ori chiar prietenie de satul nostru. Manifestările, înclusiv spec­tacolul folcloric s-au ținut pe noua scenă în aer liber din sat. Pentru prima dată cele cinci culte reprezentate în comună – catolici, ortodocși, reformați, evenghelici, greco- catolici – au sărbătorit împreună. S-a stabilit ca în fiecare din următorii patru ani slujba religioasă să fie ținută prin rotație, într-o ordine stabilită de comun acord“ ne preciza primarul Emeric Kovacs.
Încă o realizare-argument adusă în sprijinul revenirii acasă a celor plecați este și „finalizarea inventa­rierii terenurilor extravilane și intravilane precum și evaluarea patrimoniului comunei“ , în ideea clarificării nivelului până la care administrația locală poate susține anumite investiții care să aducă profit și noi locuri de muncă întregii comunități, după cum se exprima cu spe­ranță primarul din Peregu Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.