Pericol pentru arădeni: arderile ilegale ale deșeurilor eliberează substanțe cancerigene

1
203

Arderile ilegale de diferite tipuri de deșeuri municipale în gospodăriile arădenilor, dar și nu numai, au stârnit un studiu de analiză a poluanților emiși ca urmare a arderii deșeurilor menajere (PET, anvelopele, ambalaje, PVC, textilele).  

În prezent, România se confruntă cu un adevărat fenomen de arderi a deșeurilor în gospodării și pe câmpuri, arderi care s-au dovedit a avea o contribuție semnificativă la gradul mare de poluare înregistrat în orașe. 
Este absolut necesară eliminarea incinerării deșeurilor menajere. Acest lucru necesită sensibilizarea publicului, ajutarea persoanelor care trăiesc în sărăcie energetică, asigurarea eliminării deșeurilor menajere și a gunoiului, și nu în ultimul rând, susținerea autorităților care se ocupă de identificarea acestor infracțiuni. 
Pentru a ilustra pericolele incinerării acestor deșeuri, cercetătorii au comparat substanțele degajate la arderea lor cu cele rezultate din arderea lemnului, folosit în mod obișnuit pentru încălzirea locuințelor: 
Atunci când sunt arse deșeuri de plastic, cum ar fi PET-urile sau chiar și haine, sunt eliberate în aer de o mie de ori mai multe substanțe toxice decât dacă sunt arse lemne de foc. 
Arderea deșeurilor celulozice, cum ar fi hârtia, este de treizeci de ori mai cancerigenă decât arderea lemnului uscat. 
 
Rezultatele studiului au arătat că la incinerarea deșeurilor în sobe de uz casnic, particule dăunătoare ce conțin substanțele chimice foarte toxice sunt eliberate în aer într-o cantitate semnificativ mai mare decât atunci când se ard lemne de foc. S-a constatat de asemenea că la incinerarea deșeurilor din plastic (PET, îmbrăcăminte) se eliberează în aer de la 100 până la 700 de ori mai multe hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) cu toxicitate de mii de ori mai ridicată în comparație cu emisiile generate de arderea lemnului. 

Cantități uriașe de substanțe nocive care ne pun în pericol sănătatea sunt eliberate în aer, în timpul incinerării ilegale a deșeurilor menajere, în gospodării.

1 COMENTARIU

  1. Mai se arde și ulei de motoare uzat pt incalzire.Se foloseste si erbicid in interiorul localitatilor.Avem organisme de mediu fara nici o activitate.Târziu au constatat ce știa toată lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.