• Piața Soarelui a devenit o groapă de gunoi, la doi pași de un loc de joacă pentru copii
  • Bătaie de joc față de arădenii care locuiesc în zonă.
  • TOP arată cu degetul spre lichidatorul Sindicatului Solar. 
  • Lichidatorul dă vina pe TOP.

Ziarul nostru a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă în Piața Soarelui (Piața Solară), care a fost pe vremuri una dintre cele mai cunoscute și apreciate piețe din municipiu. Dacă cu ani în urmă, era luată cu asalt de cumpărători, iar comercianţii care aveau mese acolo făceau profituri uriaşe, situaţia s-a schimbat în mod ra­dical, spațiul transformându-se într-o groapă de gunoi, care func­ționează, din păcate, la câțiva metri de un loc de joacă pentru copii, fără ca autoritățile să facă nimic.
Cum de s-a ajuns într-o astfel de situație? Din cauza unor procese fără sfârșit între Sindicatul Solar și Primărie.
Acum, o parte dintre spaţiile destinate pe vremuri comerţului au fost transformate de locuitorii blocurilor din apropiere în locuri de parcare. În urmă cu patru ani, Stelian Nistor, directorul SC Târguri Oboare, Piețe (TOP) SA, sus­ținea că societatea pe care o conduce a preluat piața în 2008, după care au urmat mai multe procese. De asemenea, promitea, că după clarificarea situației juridice a terenului, acolo urmează să se amenajeze o parcare. De atunci nu s-a întâmplat nimic bun acolo, dimpotrivă, cei 7.200 de metri pătraţi ai fostei piețe au fost invadați de gunoaie și praf. În plus, la câțiva metri de locul de joacă, a apărut, printre tot felul de deșeuri, de la pungi, la cutii de carton, flacoane din plastic, doze de bere și așa mai departe, o canapea veche, numai bună de găzduit boschetarii care nu au pe unde dormi. Ceva mai departe, e adevărat, dar nu suficient de departe pentru a nu constitui un pericol pentru copii, o gură de canal este acoperită parțial cu un obiect din lemn care poate fi înlăturat destul de ușor.
Ce spun autoritățile?
Reprezentanții SC TOP SA arată cu degetul înspre ACTIV GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al Sindicatului Solar. Directorul Stelian Nistor susține că lichidatorul a apelat la o firmă pentru dezafectarea confecțiilor metalice, iar după terminarea opera­țiunilor, lichidatorul ar fi trebuit să se ocupe și de curățenia zonei. „Lichidatorul a apelat la o fir­mă, să taie fierul vechi. După ce a fost luat fierul vechi, cu ajutorul Primăriei am adunat vreo două-trei containere mari de gunoi de acolo. De fapt, lichidatorul ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru, pentru că mizeria a apătrut din cauza lui”, a declarat Nistor.
La rândul său, Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei, promite că astăzi, o echipă de polițiști locali de la Compartimentul Protecția Mediului se va deplasa la Piața Soarelui pentru a vedea ce e de făcut. Asta, având în vedere faptul că ziarul nostru a început să pună întrebări. „După dezafectarea confecțiilor metalice, Primăria a găsit o variantă pentru a igieniza zonă, într-o primă fază. Gunoiul care este acum acolo a fost depozitat de cetățeni, având în vedere faptul că spațiul cu pri­- cina se află în apropierea unei platforme de gunoi. Mâine (n.r. astăzi), va merge acolo un echipaj de la Compartimentul Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale, să vadă care este situația”, susține Ralu Cotrău.
Contactat telefonic, Constantin Cătană, directorul Direcției de Sănătate Publică susține că la Piața Soarelui va ajunge astăzi și o echipă a instituției pe care o conduce. „Vom merge mâine (n.r. astăzi) acolo, să vedem cine este proprietarul. Conform legii, are obligația să-și întrețină terenul și să-l îngrădească”, afirmă Cătană.
Lichidatorul susține că TOP trebuie să facă curățenie
Ioan Biriș, asociat coordonator al ACTIV GRUP IPURL îi răspunde lui Stelian Nistor, susținând că TOP ar fi trebuit să facă curățenie, în calitate de concesionar al terenului. „Prin adresa nr. 661/23.03.2017, TOP Arad SA ne-a solicitat eliberarea spaţiului din Piaţa Solară de gherete metalice şi construcţii improvizate de lângă hală, cu menţiunea că TOP Arad SA are în concesiune terenul din Piaţa Solară (concesionat de la Primăria Municipiului Arad) pe care doreşte să îl folosească ca şi parcare şi sector de legume-fructe. În îndeplinirea atribuţiilor legale, am întreprins de­- mersuri pentru identificarea şi valorificarea bunurilor proprietatea Sindicatului Solar, constând în confecţii metalice, amplasate pe terenul proprietatea Municipiului Arad, înscris în CF 304018 Arad. Precizăm faptul că, pentru a avea accesul în incinta Pieţei Solare, am preluat cheile de la reprezentanţi ai TOP Arad SA. Răspunderea legală pentru felul în care este administrat imobilul înscris în CF 304018 Arad revine TOP Arad SA, care, atât anterior eliberării spaţiului din Piaţa Solară de gherete metalice şi construcţii improvizate, cât şi ulterior, în calitatea de concesionar, este ţinut să dea aplicare prevederilor Codului Civil, art. 871, Conţinutul dreptului de concesiune, alin (1) Concesionarul are dreptul şi, în acelaşi timp, obligaţia de exploatare a bunului, în schimbul unei redevenţe şi pentru o durată determinată, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege şi a contractului de concesi­une”, susține Biriș.

Recomandările redacției