În această lună se întâmplă unul dintre cele mai importante și spectaculoase evenimente cerești. Au loc Perseidele, ploaia de meteori în care pot fi observaţi mai mulţi meteori pe cerul nopţii, radiind dintr-un punct fix, maximul înregistrându-se la noapte.
Perseidele este evenimentul cunoscut ca o ploaie de meteori în care mai mulți meteori sunt observați pe cerul nopții. Totul se datorează unor fluxuri de corpuri cosmice denumite și meteoriți care intră în atmosfera Pământului la viteze foarte mari pe traiectorii paralele. Luna va fi primul pătrar, iar pe cer vor putea fi observați, în fiecare oră, între 60 și 150 de meteori ce vor cădea cu o viteză de aproximativ 59 de km/s.
Cum vezi Perseidele, ploaia de meteoriți
Cel mai bun mod de a urmări Perseidele este de a găsi un loc de unde poți vedea întreaga boltă cerească. Perseidele se pot vedea cu ochiul liber, fără niciun echipament special și pot fi distinse cel mai clar în cel mai întunecat punct de pe bolta cerească. Este necesar un timp de adaptare a ochiului la luminozitatea cerului, uneori și spre 45 de minute, de accea este ideal să puteți face această observare folosind un șezlong sau un fotoliu înclinat, pentru ca poziția capului să nu vă lase cu dureri în zona gâtului.
Ce sunt Perseidele
Perseidele sunt cunoscute ca o ploaie de meteori, asociată cu Cometa Swift Tuttle, cometa periodică observată și descoperită de Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle pe data de 16 și 19 iulie, 1962. Cometa a fost redescoperită în timpul următoarei sale reveniri, în septembrie 1992 de către Tsuruhiko Kiuchi și Gary W. Kronk, care au scos în evidență faptul că obiectele cerești ce au putut fi observate în China în 68 î Hr. și în 188 ar putea fi Swit Tuttle. Meteorizii sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel că aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu ajung niciodată să lovească suprafața Pământului. Aceste ploi neobișnuite de meteori sunt cunoscute și ca furtuni de meteori, timp în care pot fi observați mai mult de 1.000 meteori pe oră.
Cel mai bun moment pentru a urmări Perseidele este după miezul nopții până dimineaţa. Atunci, se pot observa cu ochiul liber meteorii, iar astronomii susțin faptul că în zonele de munte, dar și la marginea orașelor mari se pot vedea până la 100 de meteori pe oră, în timp ce din oraș se pot vedea până la 20 de meteori pe oră. (Libertatea.ro)

Recomandările redacției