Asociația persoanelor cu dizabilități Integra s-a făcut până acum remarcată cu copiii și tinerii membri care sfidează boala, își găsesc pasiuni și fac chiar performanță. Mai mult, sunt un exemplu de forță. Și aici nu putem să nu o amintim pe Mara Oprea, adolescenta care a ocupat locuri fruntașe la Jocurile Mondiale Special Olympics, la înot.

În asociația Integra sunt copii și tineri care suferă de sindromul Down.

Dar cei de la Integra vor să ajungă la sufletele oamenilor și prin intermediul teatrului. Prin piese cu semnificație și impact, pentru cei care au disponibilitatea să înțeleagă.

Integra derulează un mini turneu de spectacole în cadrul proiectului „Povești și vise“, realizat de compania „Teatrul pe roți“. Este vorba de o piesă de teatru cu încărcătură emoțională, pregătită împreună cu Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal“. Și se intitulează sugestiv „A fi sau a nu fi veşnic copil”.

Piesa se va juca din nou la Teatrul de Păpuși, vineri, 14 iunie, de la ora 17.00.

Aceasta a fost concepută integrativ de către Sorin și Nuți Dorobanțu și transmite mesaje importante vizavi de problematica persoanelor cu dizabilități, care sunt persoane speciale, dar nu diferite. Piesa a fost pusă în scenă până acum la Teatrul „Ioan Slavici“, unde a fost prezent și corul Acord. Dar cei de la Integra vor să o promoveze și în alte zone din țară.

În programul de vineri sunt și alte piese precum „Te-ai trezit? Cântă!, Fabrica de vise, Vacanța mare“ a trupei „Piticii isteți“ de la Școala Gimnazială „Avram Iancu“.

Asociația persoanelor cu dizabilități Integra este o asociaţie care urmează  modelul puternic german dat de asociaţia „Lebenshilfe“, o organizație puternică care a reprezentat o lungă perioadă interesele persoanelor cu nevoi speciale, de peste graniță.

„Dorim să devenim un punct de conexiune între familiile afectate de o astfel de situaţie şi între oficialităţile care le vor putea ajuta. Aici informarea individuală, acompaniată de profesioniştii care colaborează cu noi, psihologi, medici şi terapeuţi, este esenţială. De altfel dorim să facilităm terapierea copiilor, integrarea tinerilor cu dizabilităţi mentale şi cea a adulţilor în lumea pe  care noi o cunoaştem.

Părinţii, fraţii şi întregile familii ale persoanelor cu dizabilităţi mentale sunt  adeseori marginalizate de societate. Dorim să se schimbe atitudinea oamenilor faţă de persoanele cu dizabilităţi mentale“, sunt de părere reprezentanții asociației Integra.

 

Recomandările redacției