protestUn protest spontan şi neautorizat, declanşat sub pretextul problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabi­lităţi a avut loc ieri, în faţa Prefecturii. Manifestarea, despre care, participanţii n-au dorit în ruptul capului să recunoască faptul că a fost organizată la îndemn politic a adunat aproximativ 30 de persoane. Deşi, reprezentanţi ai PD-L Arad au anunţat reprezentanţii mass-media din timp la manifestarea ce avea să înceapă la ora 12.00 şi şi-au anunţat chiar susţinerea, protestarii au fost re­zervaţi când a fost vorba să spună de ce organizaţie aparţin. Situaţia putând fi interpretată, Partidul Democrat Libe­ral şi-a asumat organizarea manifestării printr-un comunicat în care, partidul îşi arată susţinerea faţă de persoanele cu dizabilităţi.
Manifestarea a fost anunţată în dimineaţa de ieri, de reprezentanţi ai PD-L care au ţinut să precizeze că, la protest participă membri ai două asociaţii non-profit arădene, care reprezintă persoanele cu handicap. Protestatarii adunaţi, ieri, în faţa Prefecturii, între care cei mai mulţi tineri s-au adunat având pancarte cu slogane împotriva Guvernului, a ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu şi mesaje, prin care cer plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. Protestul a avut loc chiar în Ziua Internaţională a Solidarităţii pentru Persoanele cu Dizabi­lităţi, însă, la faţa locului, nimeni nu a dorit să-şi asume organizarea. Întrebaţi de asociaţia din care provin şi de iniţiatorii manifestării, reţinuţi, protestatarii nu au dorit să răspundă. „Două asociaţii non-guvernamentale au ieşit împreună cu noi în stradă pentru că nu mai sunt bani pentru persoanele cu dizabilităţi, de când este USL la putere. Vrem demisia ministrului Mariana Câmpeanu. Nu cunoaştem noţiunea de miting de partid. Vom reveni şi vă vom spune cine a organizat protestul“, a spus unul dintre protestatari, care se ocupa de organizare, dar care a părut să nu ştie numele asociaţiei pe care o reprezintă. Printre protestatari s-a numărat şi o singură membră a Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor.
Manifestarea s-a încheiat după jumătate de oră brusc, la apariţia jandarmilor care i-au legitimat pe o parte dintre protestatari, în contextul în care, acţiunea nu era autorizată.
Susţinere de la partid
La câteva ore după protest, Partidul Democrat Liberal a emis un comunicat în care se arăta susţinerea în declanşarea acţiunii. „Partidul Democrat Liberal a decis să picheteze prefecturile din fiecare judeţ, în semn de protest împotriva bugetului cinic şi lipsit de scrupule propus de USL. (…) Cele peste patru miliarde de lei obţinute prin acciza nouă de 7 eurocenţi la litrul de combustibil, noul mod de calcul al accizei de combustibil şi taxa de stâlp  se duc astfel: 1,2 miliarde de lei la ministerul puşculiţă de partid al lui Liviu Dragnea, 2,1 miliarde de lei se duc la capitolul bunuri şi servicii. Aceşti bani nu se regăsesc nici la construcţia de autostrăzi, destinaţia ini­ţială, nici la sănătate sau educaţie şi nici în alte sectoare sensibile. (…) La Arad, în paralel cu pichetarea Prefecturii, reprezentanţi ai PD-L Arad au dorit să-şi manifeste solidaritatea faţă de persoanele cu di­zabilităţi şi de însoţitorii acestora, care nu şi-au primit drepturile cuvenite de la Guvernul Ponta de trei luni“, s-a arătat în comunicat.
De menţionat că, problema indemnizaţiilor însoţitorilor de persoane cu handicap a stârnit tensiuni în ultima şedinţă de consiliu local.

Recomandările redacției