motorina 1Nici anchetatorii, nici Fiscul nu au reuşit să identifice, încă, persoanele care se fac vinovate de dispariţia celor 73 de tone de motorină care „s-au evaporat” pur şi simplu din Vama Arad. Deşi în urmă cu două luni, Lucian Heiuş, directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Timişoara susţinea la Arad că vinovaţii vor fi sancţionaţi, acum, acesta a declarat pentru stirileprotv.ro/vest că ancheta s-a dovedit a fi mult mai complicată decât se crezuse iniţial. Acesta a ţinut să precizeze că un raport a fost trimis la Direcţia de Integritate din cadrul ANAF, dar că mai trebuie luate declaraţii de la angajaţi. În plus, reprezentanţii DGRFP au decis să aştepte ca ancheta declanşată de procurori să se finalizeze.
În cursul lunii noiembrie, cu prilejul unei întâlniri cu presa care s-a desfăşurat la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad, Lucian Heiuş a declarat că raportul cu privire la motorina dispărută va fi finalizat în câteva zile. „Până acum, nu am avut niciun caz de funcţionar pentru care să fim obligaţi să facem plân­geri penale, fiind constatate doar abateri profesionale. Vineri se va finaliza însă raportul Corpului de Control legat de dispariţia motorinei din Vama Arad. La finalizarea acestui raport se vor întocmi dosare penale. Cineva va trebui să plătească motorina furată”,  declara la acea vreme Heiuş. Directorul a ţinut să menţioneze că firma de pază nu poate fi trasă la răspundere, din cauză că au fost încălcate procedurile atunci când a fost predată motorina. „Din punctul meu de vedere a fost o încălcare constantă a procedurilor legale şi a legii şi de aceea au apărut probleme”, a mai declarat Heiuş.
Cisternele au fost găsite goale
Vă reamintim că la sfârşitul lunii septembrie, angajaţii de la Finanţe care au mers să preia cele 73 de tone de motorină au constatat că cisternele în care trebuia să fie marfa erau de fapt goale.
Combustibilul a fost confiscat în urmă cu aproximativ doi ani şi jumătate de inspectorii Direcţiei Regionale de Accideze şi Operaţiuni Vamale Timi­şoara şi lasat la Vama Arad, în condiţiile în care captura a fost făcută în judeţ. Proprietarul transportului a contestat însă în instanţă decizia luată de vameşi, iar în urma procesului, judecătorii au hotărât că două dintre cele trei cisterne confiscate trebuie să intre în proprie­tatea statului, iar una să fie restituită firmei de la care a fost confiscată. În aceste condiţii,  reprezentanţii Compartimentului Valorificări din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad s-au prezentat la sediul Vămii, pentru a prelua produsele, însă nu au mai avut ce să mai preia.

Recomandările redacției