Personalități îndrăgite care au pierit la cutremurul din 1977

0
178

4 martie 1977 va rămâne me­reu în amintirea românilor drept una dintre cele mai negre zile ale acestei naţiuni. Marele cutremur ne-a răpit artiști valoroși, cărora le simţim lipsa, scrie protv.ro.
Seismul, care a lovit zona Vrancea la ora 21.22, a răpit viețile a peste 1.500 de conaționali și a provocat pagube materiale însemnate. Printre cei care au pierit în acea noapte s-au aflat și personalități îndrăgite de români, actori de comedie, cântăreți, regizori, scriitori și oameni de știință care mai aveau atâtea de oferit națiunii pe care au servit-o.
Toma Caragiu, poate cel mai îndrăgit actor de comedie din acele vremuri, și-a pierdut viața după ce a fost prins sub dărâmăturile blocului în care locuia. Trupul său a fost găsit și identificat printre ruine la șase zile după marele seism. Actorul a fost înmormântat la 11 martie în Cimitirul Bellu.
Tragedie fără margini în familia cântăreței Doina Badea. Artista s-a stins din viață la doar 37 de ani, iar marele cutre­mur a răpit-o și pe ea, și pe soțul ei, și pe cei doi copii ai lor.
Alexandru Bocăneț, regizor de film și televiziune, a fost soțul creatoarei de modă Doina Levintza. În noaptea cutremurului, Bocăneț a pierit împreună cu marele actor Toma Caragiu. Cei doi sărbătoreau, în locuința actorului, încheierea proiectului cinematografic „Gloria nu cântă”.
Anatol E. Baconsky, ilustrul eseist, poet și publicist român, a murit și el la cutremurul din 1977.
Filofteia Lăcătușu, o interpretă de muzică populară originară din Vâlcea, s-a stins din viață în mod dramatic, în hotelul în care era cazată.
Tudor Stavru, cascador și campion la caiac-canoe, s-a aflat printre cei care au participat la misiunile de salvare a celor prinși sub dărâmături. Stavru a murit în timpul unei intervenții, când o grindă de beton s-a prăbușit peste el.
Cutremurul din 1977 i-a răpit și pe Savin Bratu (critic și istoric literar), Daniela Caurea (poetă), Mihaela Mărăcineanu (mezzo­soprană), Veronica Porumbacu (poetă și prozatoare), Alexandru Ivasiuc (roman­cier), Florin Ciorăscu (fizician), Tudor Dumitrescu (pianist și compozitor) și Des­pina Ghinokastra Istrati (pictoriță).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.