pozitivFotoclubul Pozitiv din Cernăuți, Ucraina revine la Arad cu o expoziţie intitulată „Personalităţi”. Se pare că la alegerea acestui titlu pompos organizatorii s-au folosit de umor şi autoironie. Astfel, fiecare autor este o perso­- naliate. „Toţi vedem lumea în mod diferit, aşa încât în această expoziție sunt selectate o serie mică de lucrări realizate în diferite locuri de pe glob, lucrări, care, precum într-un caleidoscop uimitor, constituie în ansamblu un atlas geografic integru. Chiar  mai interesant este faptul  că denumirile de orașe și state nu sunt indicate în mod direct ci doar prin mici aluzii în versuri sau în proza nemijlocită a fotografiilor”, declară autorii. Vernisajul va avea loc marţi, 13 august, de la orele 17, la Sala Ştiinţele Naturii 2 a Complexului Muzeal Arad, din Piaţa George Enescu, Nr. 1.
Foto  Club Arad şi Fotoclubul Pozitiv din Cernăuţi colaborează de mai bine de patru ani organizând schimburi de experienţă, workshop-uri şi expoziţii de fotografie.
Clubul fotografic Pozitiv a fost înfiinţat în februarie 2007. În 2009 i s-a decernat titlul de „Fotoclub  al Poporului”. În prezent organizaţia întruneşte aproximativ 20 de membri activi –  fotografi de toate vârstele, profesionişti şi amatori. Pe parcursul funcţionării clubului Pozitiv au avut loc mai mult de zece expoziţii atât în Ucraina, cât şi în străinătate. Organizaţia desfaşoară o activitate intensă în scopul familiarizării populaţiei din Cernăuţi şi Nordul  Bucovinei cu creaţia artiştilor fotografi locali dar şi cu cea a membrilor altor  fotocluburi atât din Ucraina, cât  şi din alte ţări. În componenţa fotoclubului sunt incluşi opt membri ai Uniunii Naţionale a Artiştilor  Fotografi  din Ucraina – UNAFU, precum şi unii membri ai Asociaţiei Artiştilor Fotografi  din  România – AAFR.
De menţionat că Fotoclubul Pozitiv a luat fiinţă la iniţiativa a şase oameni care au decis la un moment dat să reînvie mişcarea fotografică în  Nordul Bucovinei şi să organizeze un club al amatorilor de fotografie. Timofiychuk Igor, Galitsky Valery, Lapushnyak Vladimir, Saulyak Andrei, Malevany Dmitry şi Taras Peru s-au constituit într-o organizaţie care le-a facilitat accesul către expoziţii şi concursuri locale şi internaţionale şi expunerea propriilor opere, astfel reprezentând arta fotografică locală.
Aşa cum mărturisesc membrii clubului primele şedinţe ale organizaţiei au avut loc în  cafenele, dar în curând, din cauza numărului mare de noi membri, a apărut problema lipsei de spaţiu pentru întâlniri. Astfel că Ksheminskaya Lyudmila, şefa Cabinetului cu Probleme de Cultură de pe lângă guvernatorul Regiunii Cernăuţi a sugerat ca o reuniune a clubului Pozitiv să fie organizată în cabinetul ei. De atunci fotografii au început să se adune în mod regulat  în fiecare marţi şi se consideră că ziua de naştere a Fotoclubului Pozitiv este 1 februarie 2007.

Recomandările redacției