OLYMPUS DIGITAL CAMERASindicatul Democratic  Învăţă­mânt Arad se află în plin proces de recuperare a unor sume restante pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din unităţile de învăţământ din municipiu şi judeţ. „Conform Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din octombrie 2012, s-a re­cunoscut dreptul personalului didactic de a fi salarizat începând cu ianuarie 2010 până în luna mai 2011 la nivelul lunii decembrie 2009, cu luarea în considerare a coeficientului 1,00 în cuantum de 400.00 lei, aşa cum prevedea  Legea 221/2008. Drept urmare, am iniţiat la nivelul tuturor unităţilor şcolare din judeţ şi municipiu procese prin care să recuperăm sumele restante pentru profesori şi personalul didactic auxiliar“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ.
Astfel, începând cu ianuarie 2010 până în mai 2011, personalul din unele unităţi de învăţământ va beneficia de 17% din salariu pentru fiecare lună, în timp ce în unităţile în care nu a fost aplicată, „din diferite motive, salarizarea la nivelul unei sentinţe judecătoreşti în posesia căreia s-a aflat sindicatul nostru, personalul va beneficia de 33% pe lună. Sumele vor fi reactualizate cu indicele de inflaţie“, susţine Ieneşescu.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este dată ca urmare a sesizării prim-procurorului general al României, pentru unificarea practicii judiciare la nivelul întregii ţări. Prin această decizie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie recunoaşte că pentru perioada ianuarie 2010- mai 2011 personalul didactic şi didactic auxiliar trebuia să fie salarizat cu luarea în considerare a coeficientului 1,00 în valoare de 400,00 lei.

Recomandările redacției