judeteanÎntreg personalul medical din unităţile spitaliceşti din judeţul Arad a intrat în grevă japoneză. Angajaţii poartă banderole tricolore timp de trei zile, din 14 până în 16 octombrie, însă se pregătesc de manifestaţii de amploare care riscă să paralizeze chiar actul medical. „În data de 2 noiembrie avem deja organizat un miting de amploare care va avea loc la Bucureşti şi unde vom participa şi noi. Dacă nu se va rezolva nimic din ceea ce cerem atunci vom intra în grevă generală, pe termen nelimitat. Chiar am început deja strângerea de semnături, pas premergător care este necesar în declanşarea grevei generale“, ne-a declarat Delia Bonca, liderul Sanitas Arad.
Printre cererile Federaţiei Sanitas Arad, se numără: alocarea a 6% din P.I.B. pentru Sănătate; asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul al IV-lea al anului în curs şi acordarea integrală a drep­turilor salariale; menţinerea siste­mu­lui actual de organizare a spita­- lelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public; creşterea veniturilor salariale pentru toate cate­- goriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri; aplicarea principiilor şi coe­ficienţilor de ierarhizare privind cla­sele de salarizare conform Legii nr. 284/2010; negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) la nivelul sectorului de sănătate; negocierea şi semnarea CCM la nivelul sectorului de asistenţă social; elaborarea şi promovarea unei legi a salarizarii specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/ 2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Aproape toate ramurile care lucrează în sectorul sanitar din judeţul Arad şi-au dat mâna pentru a protesta împotriva Ministerului Sănătăţii. Asistentele medicale, medicii, infirmierele, personalul angajat din spitale, farmaciştii, stomatologii, psihologii, medicii din şcoli şi-au adunat toate frustrările şi au cerut ministerului o serie de revendicări, care mai mult ca sigur nu au nici o şansă de a fi îndeplinite.
Vor salarii mai mari
Printre revendicările profesioniştilor din sistemul de sănătate se numără: minim 6% din PIB; o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate; apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi; consultarea reală a coaliţiei profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
„Federaţia Sanitas Arad, Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, Colegiul Dentiştilor, Colegiul Psihologilor, Societatea Medicală din Şcoli, Camera Medicilor au sem­nat un acord de coaliţie prin care vor să atragă atenţia conducerii Ministerului Sănătăţii asupra problemelor grave din sistem. Acordul prezintă o serie de revendicări comune a Coaliţiei Profesioniştilor din sistemul sanitar“, a mai declarat Delia Bonca
Personalul medical din unităţile spitaliceşti este decis să meargă mai departe cu protestele îndreptate împotriva Ministerului Sănătăţii. Mai mult, reprezentanţii medicilor cer excluderea acestora din categoria de bugetari, datorită faptului că-şi practică profesia în mod independent şi autonom. Printre alte cereri ale medicilor se numără: precizarea în mod expres a faptului că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia; majorarea veniturilor medicilor astfel încât în timp venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie şi să constituie baza pentru calcularea veniturilor pentru medicii specialişti şi primari; condiţii de muncă decente pentru medici pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit siguranţa pacientului; necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis; renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor, precum şi reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient.

Recomandările redacției