sanitasToate asistentele medicale care lucrează în unităţile sanitare din judeţul Arad organizează, în cursul acestei dimi­neţi, o grevă de avertisment. Greva este preconizată să se desfăşoare între orele 08.00 – 10.00, pe fiecare secţie lucrând doar o treime din personal.  „Evident că urgenţele sunt asigurate în proporţie de 100%, iar greva va fi susţinută în așa fel încât să nu periclităm sub nicio formă viața pacienților. Gestul nostru de astăzi este un avertisment, urmând ca din data de 28 noiembrie să intrăm în grevă generală, pe termen nelimitat“, ne-a declarat Delia Bonca, preşedintele Sanitas Arad.
Printre cererile Federaţiei Sanitas Arad, se numără: alocarea a 6% din P.I.B. pentru Sănătate; asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul al IV-lea al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale; menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public; creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri; aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010; negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) la nivelul sectorului de sănătate; negocierea şi semnarea CCM la nivelul sectorului de asistenţă social; elaborarea şi promovarea unei legi a salarizarii specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/ 2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Aproape toate ramurile care lucrează în sectorul sanitar din judeţul Arad şi-au dat mâna pentru a protesta împotriva Ministerului Sănătăţii. Asistentele medicale, medicii, infirmierele, personalul angajat din spitale, farmaciştii, stomatologii, psihologii, medicii din şcoli şi-au adunat toate frustrările şi au cerut ministerului o serie de revendicări, care mai mult ca sigur nu au nici o şansă de a fi îndeplinite.
Situaţia este cu atât mai alarmantă, cu cât chiar cadrele medicale care vor intra în grevă generală recunosc faptul că pacienţii vor avea de suferit de pe urma grevei generale. „Pacienţii suferă şi în condiţii normale de lucru, din cauza lipsei acute a personalului medical. În condiţiile declanşării grevei generale, situaţia lor va fi şi mai grea“, susţin medicii arădeni.

Recomandările redacției