sanitasMembrii Federaţiei Sanitas afirmă că vor ieşi în stradă după 15 septembrie, dacă până la această dată autorităţile nu vor lua măsuri pentru soluţionarea listei de revendicări sindicale. Federaţia Sanitas va relua pichetările Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerului Sănătăţii imediat după data de 15 septembrie 2014, dacă autorităţile responsabile nu vor lua măsuri urgente pentru soluţionarea listei de revendicări. Este vorba în primul rând de extinderea prevederilor contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate şi activităţi sanitar-veterinare şi publicarea lui în Monitorul Oficial.

Potrivit sindicaliştilor, lista de revendicări se referă la eliminarea inechităţilor din sistemul de salarizare, precum şi la creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, asistenţă socială şi din unităţile medico-sociale cu minimum 10% până la sfârşitul acestui an. De asemenea, se doreşte deblocarea posturilor din sistemul sanitar, asistenţa socială şi din unităţile medico-sociale.

„Federaţia Sanitas din România a decis, pe 9 iulie a.c., să suspende acţiunile de protest până la data de 15 septembrie 2014, pentru a da posibilitatea reprezentanţilor Guvernului României de a soluţiona revendicările noastre. Constatăm, însă, că la apropierea termenului de soluţionare a acestor revendicări niciuna dintre solicitările noastre nu a fost finalizată, ci, dimpotrivă, s-au înmulţit cazurile de neacordare a tichetelor de masă şi chiar diminuarea ori anularea unor sporuri existente“, ne declară reprezentanţii Sanitas.

Federaţia doreşte să tragă un semnal de alarmă, în condiţiile în care există un deficit de personal în sistemul medical, medicilor continuă să li se taie din numărul bonurilor de masă, iar salariile rămân mici. Între timp vor avea loc negocieri între reprezentaţii Sanitas şi cei ai autorităţilor.

Aproximativ o sută de membri ai Federaţiei Sanitas din România au pichetat, pe parcursul lunii iunie, sediul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Muncii, solicitând în principal creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţa socială, începând cu 1 iulie, şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate şi asistenţa socială, de la 1 octombrie. Aradul a fost prezent la aceste proteste în număr semnificativ, în jur de 35 de persoane plecând la Bucureşti din rândurile Sanitas Arad.

Recomandările redacției