BraunLucrează în unităţile de învăţământ însă nu sunt cadre didactice. Cu toate acestea fără efortul lor actul didactic s-ar desfăşura în condiţii foarte grele sau chiar deloc. Este vorba despre portari, secretare, zugravi, fochişti, femei de serviciu, electricieni, bucătărese etc şi care sunt încadrate ca personal nedidactic. De cele mai multe ori munca lor nu este apreciată pe măsură, iar acum se consideră şi discriminaţi din punct de vedere al apărării drepturilor.
Petru Braun este angajat la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu din Arad în calitate de muncitor (zugrav). El este nemulţumit de faptul că cele două sindicate arădene din învăţământ nu îi apără drepturile, ci se ocupă doar de nevoile profesorilor. „Am fost înscris prima oară în Sindicatul Democratic din Învăţământ, de unde am plecat pentru că nu mi-au fost apărate drepturile. M-am înscris în Sindicatul Liber din Învăţământ, unde am întâlnit însă aceeaşi situaţie. Fiecare sindicat nu se luptă decât pentru apărarea drepturilor cadrelor didactice şi uită  că în unităţile de învăţământ îşi mai duc viaţa şi nedidacticii. Cotizez la fel de mult ca oricare profesor şi am pretenţia să-mi fie apărate drepturile la fel ca celorlalţi. Consider că şi eu am avut parte de tăieri salariale făcute abuziv de Guvernul Boc. Pentru aceasta am protestat timp de şase luni: pentru a-mi cere drepturile înapoi“, declară Braun. Acesta mai susţine că în timp ce se lupta în stradă pentru drepturile tuturor bugetarilor a fost lovit şi amendat de mai multe ori de către jandarmi.
Braun a obţinut o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă emisă de către Curtea de Apel Timişoara pentru plata primelor de vacanţă actualizate la rata inflaţiei şi consemnarea lor în carnetele de muncă şi celelalte evidenţe salariale pentru perioada 2004-2008.  Conform Curţii de Apel această primă de vacanţă poate fi plătită în măsura în care fiecare angajator în parte identifică şi dispune de atare resurse fără ca în acest scop să poată fi grevate fondurile alocate special de la bugetul de stat, în principal, şi de la bugetul local destinate pentru plata salariilor şi altor drepturi băneşti ale personalului din învăţământ. Astfel, în perioada 2004-2008 acestor persoane le-au fost acordate numai in­demnizaţiile de concediu, nu şi primele de vacanţă prevăzute de lege, care spune că personalul din învăţământ beneficiază de premii şi alte drepturi băneşti prevăzute şi în Contractul Colectiv de Muncă.
Curtea de Apel a obligat pârâţii, respectiv unitatea de învăţământ şi Primăria Municipiului Arad, să calculeze şi să plătească reclamantului primele de vacanţă cuvenite şi neacordate în perioada 2006-2008, actualizate cu indicele de inflaţie de la data plăţii efective a acestora, precum şi „să consemneze aceste drepturi salariale în carnetele de muncă ale reclamantului“.
Cu alte cuvinte, Petru Braun deţine o hotărâre judecătorească însă nu sunt bani pentru a putea fi şi aplicată. Profesoara Maria Buruc, liderul sindicatului care îl reprezintă pe Petru Braun ne-a declarat că „noi am câştigat un proces la Curtea de Apel Timişoara pentru domnul Braun, astfel încât acuzele dumnealui cum că sindicatul nu l-ar sprijini sunt total nefondate. Problema este că nu sunt bani pentru ca decizia instanţei să fie pusă în aplicare. La un moment dat îşi va primi banii, dar acest lucru nu mai ţine de sindicat. Problema cea mare a personalului nedidactic o reprezintă însă faptul că sporul de vechime este băgat în salariul de încadrare, iar aici se pierde foarte mult la venituri. Lupta noastră, a tuturor sindicatelor, este aceea de a scoate sporul din salariu, iar atunci veniturile vor creşte substanţial“.

Recomandările redacției