Primul trimestru din 2013 a venit cu veşti amestecate de la principalii indicatori macro, în timp ce din mediul de business nu au apărut semnale încurajatoare, iar oamenii de afaceri sunt pesimişti şi vorbesc despre un „start slab“ şi scăderea consumului.


În timp ce vânzările cu amănuntul, producţia industrială şi exporturile au fost în teritoriul pozitiv în primele luni ale anului, construcţiile şi agricultura au continuat să se contracte, după cum remarcă şi analiştii.


Pentru 2013 entuziasmul privind creşterea economică s-a mai temperat, prognozele – revizuite deja din prima lună a anului în jos – indicând un plus de 0,5-1,6%.


Violeta Luca, CEO al retailerului de electroIT Flanco, spune că primul trimestru nu a adus creş­terile aşteptate pentru piaţa de profil, consumatorii fiind în continuare prudenţi în achiziţii. „Startul slab din acest an mă face să îmi revizuiesc estimările de piaţă pentru acest an. Astfel dacă la finalul lui 2012 sau chiar şi acum două luni aş fi vorbit de un avans de 7-10%, acum cred că nu vom avea o creştere mai mare de cinci procente“, spune Luca.


Citeşte articolul integral despre economia României şi pesimismul oamenilor de afaceri pe www.zf.ro 

Recomandările redacției